Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna

FAQFAQ  RegulaminRegulamin   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj  

Brak połączenia z serwerem a komunikat 'nieznany błąd' :-)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Błędy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szunaj85
Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Nie Lut 07, 2010 15:22    Temat postu: Brak połączenia z serwerem a komunikat 'nieznany błąd' :-) Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj jak zwykle chciałem pobrać napisy, ale wyskoczył mi komunikat "Nieznany błąd". Próbowałem wejść na stronę NP, ale nie działała.
I teraz moje pytanie: Dlaczego gdy NP nie może połączyć się z serwerem wyświetla komunikat "Nieznany błąd" zamiast np. "Brak połączenia z serwerem" czy "Serwer nie odpowiada".
Uważam, że program powinien rozpoznać tak oczywistą sytuację i wyświetlić odpowiedni komunikat. Wink

Ostatnio zmieniony przez szunaj85 dnia Pon Lut 15, 2010 18:26, w całości zmieniany 4 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklamiarz
Członek zespołu

Ostrzeżenia:

PostWysłany: Nie Lut 07, 2010 15:22    Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis

Powrót do góry
admin

Podziękował: 5
Łącznie otrzymał 51 podziękowań w 50 postach

PostWysłany: Nie Lut 07, 2010 15:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bo niekoniecznie wina musi lezec po stronie serwera, ktos moze miec np w firewallu zablokowane a serwer moze byc online.
Powrót do góry
criskrakow

Podziękował: 23
Łącznie otrzymał 130 podziękowań w 129 postach

PostWysłany: Nie Lut 07, 2010 16:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Racja,natomiast był faktycznie mały problem okolo godziny 13.30 i zostal już naprawiony i wszystko powinno działać jak należy .
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
szunaj85

PostWysłany: Nie Lut 07, 2010 16:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Racja,natomiast był faktycznie mały problem okolo godziny 13.30
Wiem, ale akurat nie o to mi chodzi w tym temacie.
Cytat:
bo niekoniecznie wina musi lezec po stronie serwera, ktos moze miec np w firewallu zablokowane a serwer moze byc online.
Ok to wiem. Very Happy I nie da się w żaden sposób odróżnić problem nie działającego serwera od blokującego np. firewalla? Confused
Przecież gdy serwer działa/nie działa można łączyć się z internetem, a firewall może blokować takie połączenie i wtedy nie połączymy się z internetem. Nie da się takiej wiedzy wykorzystać do napisania odpowiedniego komunikatu? Confused
Nie jestem specjalistą w tych sprawach. Jak zawsze chcę tylko pomóc.
Powrót do góry
admin

Podziękował: 5
Łącznie otrzymał 51 podziękowań w 50 postach

PostWysłany: Nie Lut 07, 2010 16:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szunaj85 napisał:
Ok to wiem. Very Happy I nie da się w żaden sposób odróżnić problem nie działającego serwera od blokującego np. firewalla? Confused
Przecież gdy serwer działa/nie działa można łączyć się z internetem, a firewall może blokować takie połączenie i wtedy nie połączymy się z internetem. Nie da się takiej wiedzy wykorzystać do napisania odpowiedniego komunikatu? Confused
Nie jestem specjalistą w tych sprawach. Jak zawsze chcę tylko pomóc.

Mozna 'odpytac' drugi serwer, tylko pytanie jaki? Napiprojekt sklada sie z jednego wydzielonego serwera. 'Odpytanie' np onetu nie wydaje mi sie dobrym rozwiazaniem.
Powrót do góry
szunaj85

PostWysłany: Pon Lut 08, 2010 18:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Mozna 'odpytac' drugi serwer, tylko pytanie jaki? Napiprojekt sklada sie z jednego wydzielonego serwera. 'Odpytanie' np onetu nie wydaje mi sie dobrym rozwiazaniem.
Rozumiem Wink
W takim razie proponuję alternatywę.
Komunikat "Nieznany błąd" zamienić na np. "Nie można połączyć się z serwerem" lub "Brak połączenia z serwerem".
Chodzi o to, że widząc komunikat "Nieznany błąd" można pomyśleć: Błąd, ale czego?
Natomiast widząc komunikat "Nie można połączyć się z serwerem" lub "Brak połączenia z serwerem"
można pomyśleć: Acha, coś jest z połączeniem.
Taki komunikat bardziej nakierowywałby użytkownika na źródło problemu. No chyba, że ten komunikat jest bardziej elastyczny niż myślę i pojawia się również w innych sytuacjach. Confused
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Błędy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: