|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
glymbol VIP
Podziękował: 1 Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 08:07 Temat postu: W jakim formacie napisy do mkv / mp4? |
|
|
Kod: | Twoja poprawka napisów do filmu Rambo.III.1988.m-HD.x264-AsCo.mkv (id: d25a36db43db7604d46d1e6fa2e3985d) została zweryfikowana.
Niestety została ona odrzucona przez moderatora berez z następujacego powodu:
napisy do filmow z formatem MKV nalezy dodawac w formacie czasowym. Np program subedit ma problem z odczytaniem (zawsze odczytuje 25FPS) ilosci klatek w w plikach MKV. Co powoduje iz napisy zrobione pod subedita sa zle wyswietlane w pozostalych playerach. Format czasowy jest dobrze wyswietlany we wszystkich playerach, lacznie z subeditem. |
Nie mam żadnych pretensji do moderatora. Jeżeli chodzi o napisy jestem amatorem. Potrafię dopasować sobie napisy do innej wersji filmu, poprawić jakieś błędy techniczne czy rażące błędy w tłumaczeniu, ale na tworzenie od zera jestem za cienki bolek. Do edycji wykorzystuję Subtitle Workshop, do oglądania MPC + ffdshow, sporadycznie SubEdit-Player.
Napi-projekt trzyma napisy osobno do każdej wersji filmu, dlatego uważam, że dobrym formatem jest ramkowy MicroDVD. Nie rozumiem, dlaczego miałbym z niego rezygnować. Nie każdy ogląda filmy na SubEdicie, poza tym można zmienić standardowe 25fps na takie jak filmu (otworzyć film, a potem Narzędzia > Domyślna wartość współczynnika FPS... lub Shift+Ctrl+Q). Brak rozpoznawania fps dla filmów H264 to "właściwość" SubEdita, dlaczego miałbym dodawać napisy w wg mnie gorszym, czasowym formacie z powodu błędu jednego programu (choć popularnego). Pomijam kwestię odtwarzaczy DVD, bo jestem zielony w tym temacie.
Pytanie zasadnicze: jaki format czasowy stosować? Jeżeli ma to być popularny: HH:MM:SS:napis, to jest on w stosunku do MicroDVD mocno upośledzony z powodu braku czasu końca wyświetlania napisu. Programy radzą sobie z tym lepiej lub gorzej, co nie zmienia faktu, że to wada. Poza tym, napisy można dopasować z dokładnością do ramki nie sekundy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklamiarz Członek zespołu

Ostrzeżenia:
|
Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 08:07 Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kastagir
Podziękował: 0 Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 12:57 Temat postu: |
|
|
Ja wrzucam napisy w formacie MPL2 (też czasowy, ale 10-krotnie dokładniejszy od TMplayer, np. [czas pocz.][czas konc]) do filmów zakodowanych h264.
Mimo tego uważam format mDVD za najlepszy (najdokładnejszy) i szczerze mówiąc nie rozumiem po co wspierać niedopracowane odtwarzacze, jak Subedit-player tylko dlatego, że jest popularny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
admin Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 5 Łącznie otrzymał 51 podziękowań w 50 postach
|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 15:25 Temat postu: |
|
|
Witam,
Subedit zle rozpoznaje parametr FPS w plikach MKV (zawsze odczytuje 25FPS), dlatego jesli napisy sa w formacie klatkowym i sa przystosowane dla pliku mkv 23FPS, subedit bedzie zle bedzie wyswietla owe napisy.
format czasowy 00:00:00 moze i jest nie dokladny, ale to nie jest jedyny format czasowy, format mpl2 jest rowniez formatem czasowym i pozwala ustawic dokladnosc wyswietlania napisow co do 1/10 sekundy, format ten wyglada nastepujaco [100][200], gdzie liczby w nawiasach nie oznaczaja nr klatki (jak to jest w formacie mdvd) tylko oznaczaja dziesiate czesci sekundy, np [10] oznacza piersza sekunde filmu, [105] oznacza 10 i pol sekundy.
Format klatkowy dla plikow mkv powoduuje straszny balagan, ludzie (uzywajacy subedita) zglaszaja ze napisy nie pasuja do filmu. Takie napisy wtedy sa usuwane, pozniej ponownie ktos inny je dodaje, znowu sa kolejne zgloszenia i tak w kolko. Niektorzy dodaja napisy robione pod subedita, wtedy takie napisy dzialaja tylko na subedicie bo w innych playerach synchro jest rozjechane. My jako moderatorzy serwisu nie jestesmy w stanie stwierdzic kto pod jakiego playera dodaje napisy (i dokonac ewentualnej korekty synchra), ludzie sa nie swiadomi bledu subedita. Dlatego serwis przyjal polityke, ze poprawki dla plikow mkv przyjmujemy tylko w formacie czasowym. |
|
Powrót do góry |
|
 |
glymbol VIP
Podziękował: 1 Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 19:10 Temat postu: |
|
|
Dzięki za wyjaśnienie na czym polega mpl2. Rozumiem kłopoty moderatorów związane z niewiedzą użytkowników, postaram się na przyszłość konwertować napisy do formatu mpl2. Mam nadzieję, że takie rozwiązanie jest tymczasowe. Najnowsza wersja SubEdita ma już 9 miesięcy, ale może autor wreszcie poprawi tę niedogodność. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|