Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szunaj85 Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 0 Łącznie otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Nie Lip 05, 2009 17:28 Temat postu: Powtarzające się wersy |
|
|
Ostatnio gdy poprawiałem napisy do filmu zauważyłem, że jeden wers jest taki sam jak poprzedni. Wtedy pomyślałem, że to błąd autora tych napisów. Jadąc dalej spotkałem się z następnymi powtarzającymi się wersami i następnymi. W jednym pliku txt występowało od kilku do kilkunastu takich powtórzeń. Poniżej przykład takich napisów:
...
00:01:22:Takst tekst takst tekst.
00:01:47:Takst tekst.
00:01:51:Takst tekst takst.
00:02:00:Taki sam tekst.
00:02:03:Taki sam tekst.
00:02:25:Takst tekst takst tekst.
00:02:31:Takst tekst.
00:02:43:Takst tekst takst tekst.
...
Gdy przyjrzałem się bliżej sprawie zauważyłem, że powtarzający się wers występuje zawsze 3 sekundy po poprzednim. Nie przypominam sobie żebym wcześniej się z czymś takim spotkał. Nie jest to żaden problem, ale jestem ciekaw czym to może być spowodowane.
Post edytowany przez moderatora.
>>>
>>>
Kolor czerwony jest zarezerwowany dla administracji NP i moderatorów - patrz regulamin |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklamiarz Członek zespołu

Ostrzeżenia:
|
Wysłany: Nie Lip 05, 2009 17:28 Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bilo Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 10 Łącznie otrzymał 26 podziękowań w 24 postach
|
Wysłany: Nie Lip 05, 2009 18:42 Temat postu: |
|
|
Nie do końca Cię zrozumiałem.
Czy jeden i ten sam tekst pojawia się przez cały film jak na Twoim przykładzie?.
Czy co jakiś czas pojawia się powtórzony tekst powiedzmy po raz drugi ale nie ten sam co poprzedni?
Np.:
00:13:33:Czy możesz mi podać szal?
00:13:45:Czy możesz mi podać szal?
A za jakiś czas jest powtórka znowu?
00:55:10:Dorwij go i zabij.
00:55:22:Dorwij go i zabij.
>>>
>>>
Napisz jak to wygląda.Czy tak jak w podanym przykładzie.?
Czy te same napisy powtarzające się przez cały film? _________________ Bilo-moderator forum i napisów, członek zespołu NP
Crux Sacra Sit Mihi Lux
|
 |

|
Wysłany: Nie Lip 05, 2009 20:01 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Czy jeden i ten sam tekst pojawia się przez cały film jak na Twoim przykładzie?. | Nie, są normalne napisy. Pisząc "tekst" miałem na myśli jakiekolwiek zdania. Zauważ, że na moim przykładzie napisałem również "Taki sam tekst."
Cytat: | Czy co jakiś czas pojawia się powtórzony tekst powiedzmy po raz drugi ale nie ten sam co poprzedni? | Tak co jakiś czas występują identyczne zdania/wersy, ale już inne niż poprzednia para takich samych zdań/wersów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bilo Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 10 Łącznie otrzymał 26 podziękowań w 24 postach
|
Wysłany: Nie Lip 05, 2009 20:39 Temat postu: |
|
|
No dobra wszystko jasne.
Czasem autor napisów powtarza napisy w filmie.
Czasem aktorzy powtarzają to samo zdanie kilka razy.
To nie jest jakiś wielki błąd w napisach i możesz śmiało taką poprawkę z podwójnym tekstem wysłać. _________________ Bilo-moderator forum i napisów, członek zespołu NP
Crux Sacra Sit Mihi Lux
|
 |

|
Wysłany: Pon Lip 06, 2009 13:48 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Czasem autor napisów powtarza napisy w filmie. | Jeśli autor napisów się pomyli to ok, ale po co miałby powtarzać zdania, które nie występują w filmie?
Cytat: | Czasem aktorzy powtarzają to samo zdanie kilka razy. | A no to to już inna sprawa.
Cytat: | To nie jest jakiś wielki błąd w napisach i możesz śmiało taką poprawkę z podwójnym tekstem wysłać. | Nie boję się takiej poprawki wysłać. Tylko po co miałbym wysyłać poprawkę w której zdania powtarzają się gdy w filmie takich powtórzeń nie ma.
No i tak jak wcześniej napisałem powtarzający się wers występuje zawsze 3 sekundy po poprzednim.
Myślę, że w tym przypadku przyczyna leży w innym miejscu.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
smnowoczesna

Podziękował: 0 Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 09:00 Temat postu: |
|
|
Wiadomo ze jesli danej kwestii w filmie nie ma a jest do tego tekst to jest to ewidentny błąd. Jaka przyczyna ?? - niestety trudno określić tak sobie "gdybając".
Nie sądzę żeby to było specjalnie robione. Na moje oko wina leży chyba po stronie jakiegos programu do tworzenia napisów i jego ustawień (opcji)
Strzelam bo niestety nie znam wszystkich tego typu programow i nie wiem jakie mają opcje i do czego moga służyć.
Może jest włączone jakieś powtarzanie, zapętlanie lub zawijanie danego wiersza.
Osobiście nie spotkałem się z takimi napisami.
Ale jesli takie coś występuje to przy poprawianiu, osoba która rozumie dane zwroty obcojęzyczne powinna nie wypowiedziane kwestie usunąc, a poprawkę dodac do systemu wraz z odpowiednim komentarzem. _________________ smnowoczesna - moderator forum, członek Zespołu NP
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|