Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna


 FAQFAQ  RegulaminRegulamin   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj  

Awarai serwera - nadal coś nie tak.
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Błędy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
neoandrew



Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 39

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Mar 02, 2012 21:40    Temat postu: Awarai serwera - nadal coś nie tak. Odpowiedz z cytatem

Witam.

Od paru dni nie mogę wejść na stronę napiprojekt, forum, a program nie łączy się i nie pobiera napisów, oczywiście o tym fakcie informuje.

Mam zwykły internet tp, jak zapewne wielu.

Tak więc co się stało, wiadomość tą piszę poprzez proxy, bo w ten sposób mogę wejść na stronę i działa.

Tematów o tym nie ma, bo być może inni też wejść nie mogą.

Czy ja coś robię źle?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklamiarz
Członek zespołu








Ostrzeżenia:

PostWysłany: Pią Mar 02, 2012 21:40    Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis



Powrót do góry
admin
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 1864

Podziękował: 5
Łącznie otrzymał 51 podziękowań w 50 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Mar 02, 2012 21:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

uległ zmianie adres IP serwera głównego, zmiana ta musi się rozejść po DNSach - zwykle trwa to 1-24h, w szczególnych przypadkach odświeżenie informacji DNS może trwać kilka dni (nie jest to zależne od nas, a jedynie od dostawcy Twojego internetu).

Możesz zrobić prosty test, puść pinga na napiprojekt.pl

jeśli ping wykaże adres 94....... tzn. że nadal Twój komputer próbuje łaczyć się do starego (wyłączonego) serwera. Nowy adres IP zaczyna się od 46...


możesz jeszcze spróbować lokalnie odświeżyć DNS za pomocą komendy "ipconfig /flushdns" ale wątpię żeby to pomogło w Twoim przypadku - pozostaje jedynie uzbrobić się w cierpliwość
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
neoandrew



Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 39

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Mar 02, 2012 23:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za szybką odpowiedź.

Tak, jest 94..

W sumie to nie pytałbym się, ale już kilka dni taka sytuacja się utrzymuje i się zacząłem niepokoić, że może ja coś u siebie zwaliłem, robiłem flush'e, zmieniałem na różne dns i nic nie pomagało......
---------
W tym momencie przerwałem, aby kilka spraw sprawdzić, bo coś za długo to trwało.
Postanowiłem jeszcze sprawdzić OpenDNS, po ustawieniu go w routerze okazało się, że aplikacja od nich nadal twierdziła, że dns nie został ustawiony.

I to zaczęło mi śmierdzieć.

Sprawdziłem więc jaki ip zwracają usługi sprawdzenia dns na waszej domenie, było to 46...

A więc tylko u mnie było coś nie tak, i tak dzięki temu, że podałeś ip okazało się iż w systemie na karcie sieciowej miałem na sztywno wpisany dns jakiś co się nie zaktualizował jeszcze.

Nie pamiętam czemu tak było ustawione, ale grunt że już działa, pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
spasi



Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 8

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 10:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jak wytłumaczyć ze u mnie już działało w weekend i teraz znów nie działa?
ps. dodam że puściłam pinga na napiprojekt i jest 46 na początku ip
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
admin
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 1864

Podziękował: 5
Łącznie otrzymał 51 podziękowań w 50 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 10:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale co dokładnie nie działa? Co się dzieje? Bo z tego co widzę to forum Ci działa, więc i program powinien. Czy program pobiera napisy testowe?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
spasi



Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 8

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 10:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

forum działa bo przez bramkę proxy weszłam Smile Nie działa strona ani ściąganie napisów i nie wiem czy to coś u mnie czy też nie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lamer26



Dołączył: 05 Sty 2009
Posty: 318

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 11:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zawsze mozna wchodzic bezporednio po ip.
Trzeba tylko wpisać adres ip razem z nazwa serwera do pliku hosts.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
neoandrew



Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 39

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 12:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale program po ip nie działa i napisów nie ściągnie.

Najlepiej jak komuś nie działa zmienić na jakiś czas adresy dns na google, comodo czy opendns.

Jednak w życiu nie spotkałem się z tak długą propagacją dns, tak więc śmiem twierdzić, że coś po waszej stronie było źle wykonane, lub po stronie administracji serwera, na waszym miejscu upewniłbym się czy wszystko ok.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
admin
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 1864

Podziękował: 5
Łącznie otrzymał 51 podziękowań w 50 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 13:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

neoandrew napisał:

Najlepiej jak komuś nie działa zmienić na jakiś czas adresy dns na google, comodo czy opendns.


DNS googla 8.8.8.8 załatwia sprawę


neoandrew napisał:

Jednak w życiu nie spotkałem się z tak długą propagacją dns, tak więc śmiem twierdzić, że coś po waszej stronie było źle wykonane, lub po stronie administracji serwera, na waszym miejscu upewniłbym się czy wszystko ok.


Fakt propagacja trwała nadzwyczaj długo, konfigurację sprawdzały 2 niezależne osoby i nie ma żadnych błędnych przesłanek. Czy u Was działa normalnie (bez zbędnych zabiegów)? Jeśli nie to od jakiego providera macie internet?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
spasi



Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 8

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 13:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam internet z t-mobile przez kabel z tp. Najdziwniejsze dla mnie jest to że w sobotę działało i się znów zepsuło.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
admin
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 1864

Podziękował: 5
Łącznie otrzymał 51 podziękowań w 50 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 13:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spasi - bardzo prosiłbym wieczorem o ponowny, kontrolny opis sytuacji u Ciebie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kamilinhoo



Dołączył: 16 Lut 2012
Posty: 2

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 18:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie też problem ciągle występuje. Piszę z bramki proxy, normalnie nie da się wejść na stronę, program oczywiście też nie działa. Ping 46, zmiana DNS bez efektu. Dodam tylko że internet mam z akademika - UMK w Toruniu.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
spasi



Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 8

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 20:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bez zmian- nadal nie działa.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kamilinhoo



Dołączył: 16 Lut 2012
Posty: 2

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 21:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Za to u mnie już wszystko w porządku.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lamer26



Dołączył: 05 Sty 2009
Posty: 318

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Wto Mar 06, 2012 01:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

neoandrew napisał:
Ale program po ip nie działa i napisów nie ściągnie.

Najlepiej jak komuś nie działa zmienić na jakiś czas adresy dns na google, comodo czy opendns.

niewatpliwie zmiana dns na googlowy powinna załatwić sprawę.
Ale nie rozumiem, dlaczego program nie sciagnie po ip? Ma wpisane IP na stałe do kodu?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Błędy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


RSS

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group