Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna


 FAQFAQ  RegulaminRegulamin   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj  

Napisy angielskie , gdy nie ma polskich.
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Propozycje rozwoju
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
neoandrew



Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 39

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Lut 11, 2011 15:47    Temat postu: Napisy angielskie , gdy nie ma polskich. Odpowiedz z cytatem

Witam.

Propozycja przewija się tu i ówdzie, ale nie ma żadnych konkretów, a więc czy będzie możliwość pobrania napisów en, gdy nie ma pl ?

Jak to widzę, implementacja całkiem prosta, w opcjach jest checkbox "pobierz napisy eng, gdy nie ma pl" i to tyle, jak nie znajdzie napisów pl ściągnie en o ile będą.

Obecne przełączanie w opcjach z pl na en i z powrotem nie jest fajne, zwłaszcza gdy mam ustawione wyłączanie programu po wyświetleniu wyniku w baloniku.

Jak dla mnie opcja konieczna, bo coraz bardziej staje się to irytujące.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklamiarz
Członek zespołu








Ostrzeżenia:

PostWysłany: Pią Lut 11, 2011 15:47    Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis



Powrót do góry
brateq



Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 802

Podziękował: 2
Łącznie otrzymał 10 podziękowań w 10 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Lut 11, 2011 16:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Będzie- od wersji 2.0
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
neoandrew



Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 39

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Lut 11, 2011 16:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale co będzie, bo to na obrazku to nie jest to o co mi chodzi, nie chcę pobierać od razu angielskich, chcę, aby najpierw próbowało pobrać polskie, a potem jeśli ich nie ma angielskie, dokładanie kolejnych opcji w menu kontekstowym nie jest fajne, może chociaż menu kaskadowe ?

Tak czy siak ile będzie trzeba czekać na tą wersje 2.0 ? Bo nie chcę czekać na taka banalną opcję 3 miesiące.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
szunaj85
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 166

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Lut 11, 2011 17:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

neoandrew napisał:
Jak to widzę, implementacja całkiem prosta, w opcjach jest checkbox "pobierz napisy eng, gdy nie ma pl" i to tyle, jak nie znajdzie napisów pl ściągnie en o ile będą.
Ja również jestem za w ten sposób działającą opcją.
Poruszałem ten temat choćby tu: http://forum.napiprojekt.pl/viewtopic.php?p=28761&highlight=#28761
Nie za bardzo rozumiem dlaczego ekipa uważa, że ten pomysł przyniósłby więcej szkody niż korzyści.
neoandrew napisał:
Obecne przełączanie w opcjach z pl na en i z powrotem nie jest fajne, zwłaszcza gdy mam ustawione wyłączanie programu po wyświetleniu wyniku w baloniku.
Zgadzam się z tym.
neoandrew napisał:
Tak czy siak ile będzie trzeba czekać na tą wersje 2.0 ? Bo nie chcę czekać na taka banalną opcję 3 miesiące.
Żeby tylko... Mam przeczucie, że poczekasz o wiele dłużej. Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
neoandrew



Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 39

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Lut 11, 2011 21:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Można to zrobić jeszcze prościej, tam gdzie się wybiera język pobierania napisów dodać opcję Auto albo PL->EN, coś w tym stylu, działanie takie jak opisałem w propozycji.

Przeczytałem ten wątek co dałeś, odpowiedzi są dramatyczne, jest to opcja, która jest BANALNA do zaimplementowania, fałszywych zgłoszeń nie będzie bo to będzie opcja do wyboru, chyba jak ktoś wybiera coś to wie co.

Klikanie, aby zmienić opcje to nie jest żadne rozwiązanie, i żeby nie było, że piszę, że to jest BANALNE, jestem programistą i dokładnie wiem jak to wygląda od kuchni, taka opcja to dosłownie dodanie jednego wpisu na liście albo checkbox'a, a w funkcji pobierającej napisy w pl przy ich braku wystarczy tą funkcję wywołać ponownie dla napisów en, tyle.

Takie coś da się zrobić w chwilę, po weekendzie mogłaby być aktualizacja, pokażcie raz klasę ludzie, nie wiem skąd taka niechęć do nowych opcji, które można zrobić bardzo szybko, a jak już robicie to trwa to wieki, to jak będzie ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
brateq



Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 802

Podziękował: 2
Łącznie otrzymał 10 podziękowań w 10 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Lut 11, 2011 23:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stąd ta niechęć do nowych opcji, bo nikomu nie chce się grzebać w starym kodzie, jeżeli jest tworzony nowy. Zresztą zapewnie za jakiś czas będą publiczne bety, więc już wtedy będzie taka możliwość.

Poza tym- napisów ang jest mało i tyle.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
bilo
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 3244

Podziękował: 10
Łącznie otrzymał 25 podziękowań w 23 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sob Lut 12, 2011 02:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

neoandrew napisał:
Ale co będzie, bo to na obrazku to nie jest to o co mi chodzi, nie chcę pobierać od razu angielskich, chcę, aby najpierw próbowało pobrać polskie, a potem jeśli ich nie ma angielskie, dokładanie kolejnych opcji w menu kontekstowym nie jest fajne, może chociaż menu kaskadowe ?

Tak czy siak ile będzie trzeba czekać na tą wersje 2.0 ? Bo nie chcę czekać na taka banalną opcję 3 miesiące.

Ależ Twoja propozycja jest zupełnie nie logiczna.
Czy nikt tego nie widzi?
A czekać trzeba tyle ile trzeba, nie jest to program komercyjny, tylko tworzony na potrzeby wszystkich, z dobrej woli, nie rozumiem trochę irytacji.
_________________
Bilo-moderator forum i napisów, członek zespołu NP




Crux Sacra Sit Mihi Lux
_____________________________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Yahoo Messenger MSN Messenger
szunaj85
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 166

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sob Lut 12, 2011 14:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

neoandrew napisał:
Klikanie, aby zmienić opcje to nie jest żadne rozwiązanie, i żeby nie było, że piszę, że to jest BANALNE, jestem programistą i dokładnie wiem jak to wygląda od kuchni
Skoro jesteś programistą, zadeklaruj swoją pomoc ekipie. Może masz ciekawszy pomysł na napisanie tej opcji.
brateq napisał:
Stąd ta niechęć do nowych opcji, bo nikomu nie chce się grzebać w starym kodzie, jeżeli jest tworzony nowy.
W takim razie wrzućcie omawianą opcję do najnowszej wersji programu.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
brateq



Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 802

Podziękował: 2
Łącznie otrzymał 10 podziękowań w 10 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sob Lut 12, 2011 14:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szunaj85
Wcześniej już wkleiłem obrazek z widokiem, jak to wygląda przy becie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
neoandrew



Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 39

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sob Lut 12, 2011 17:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

brateq

Cytat:
bo nikomu nie chce się grzebać w starym kodzie, jeżeli jest tworzony nowy


Ale co grzebać, przecież to jest banalne, nie chcesz mi powiedzieć, że osoba która to pisze musiałaby w tym grzebać, chyba, że zagląda do tego raz na 6 miesięcy i nic nie pamięta.

A ten nowy kod jest tworzony tak długo, że hej, ciekawe co powiecie jak wyjdzie nowy kod, a częstość aktualizacji się nie zwiększy.

Cytat:
więc już wtedy będzie taka możliwość.
- nie taka o jakiej ja piszę, więc nie będzie, ale zaraz zaraz kiedy będzie ta beta ?

Cytat:

Poza tym- napisów ang jest mało i tyle.
Dziękuję za wyczerpujące argumenty, przy najbardziej znanych produkcjach są zawsze, to ma być niby wyznacznik.

Cytat:
Ależ Twoja propozycja jest zupełnie nie logiczna.
Czy nikt tego nie widzi?
- bo ? skoro moja propozycja jest nielogiczna to jak wytłumaczyć dodanie do menu kontekstowego opcji pobierania napisów eng, przecież to jest to samo tylko bez automatyzacji.

Cytat:
A czekać trzeba tyle ile trzeba, nie jest to program komercyjny, tylko tworzony na potrzeby wszystkich, z dobrej woli, nie rozumiem trochę irytacji.

A to trochę śmieszny argument, bo wielu traci dużo czasu na moderację napisów itp. chyba nie chcesz napisać, że nad programem i całością nikt nie czuwa cały czas, a wszystko działa bez nadzoru. Jest wiele programów nie komercyjnych i jakoś aktualizacje są często i to nie są takie programy jak ten, bo napiprojekt z całym szacunkiem raczej dużo opcji nie ma i nie jest to jakiś skomplikowany program, ja mam dużo czasu, mogę pomóc.

Po za tym ja nie wiem czy to jest projekt nie komercyjny, piszecie ile potrzeba, ale nie ile wpływa, to nie moja sprawa, ale fakt faktem, dobrej woli do nowych funkcji to już brakuje.

Irytacja bierze się z niedopracowanych szczegółów, a jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach, po za tym śledząc wątki zawsze dzieje się to samo, aktualizacji nie ma, a propozycje są odrzucane z niewiadomych przyczyn, a jak już ma być jakaś aktualizacja, to całość cięgnie się wiekami.


Cytat:

Skoro jesteś programistą, zadeklaruj swoją pomoc ekipie. Może masz ciekawszy pomysł na napisanie tej opcji.


Nie ma problemu, tylko nikt mi nie udostępni nawet starego kodu, no bo przecież nie można mi ufać, nawet jeśli chcę pomóc, oczywiście za darmo, jakby co to oczywiście taką pomoc deklaruję, tu nie ma nawet nic do napisania, tylko lekka przebudowa, inny bajer jest taki, że ja bym to zrobił ekspresowo, tylko wtedy ekipa napi wypadłaby w trochę złym świetle, nieprawdaż. Choć z drugiej strony gdyby dali sobie pomóc to zasługuje to na pochwałę.

Tak więc czy znajdzie się choć trochę dobrej woli w Was, włodarzach napiprojekt ? Znajdzie?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
szunaj85
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 166

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sob Lut 12, 2011 18:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

brateq napisał:
Wcześniej już wkleiłem obrazek z widokiem, jak to wygląda przy becie.
Nie tą opcję miałem na myśli. Confused
neoandrew napisał:
Ale co grzebać, przecież to jest banalne
neoandrew napisał:
jak wytłumaczyć dodanie do menu kontekstowego opcji pobierania napisów eng, przecież to jest to samo tylko bez automatyzacji.
neoandrew napisał:
tu nie ma nawet nic do napisania, tylko lekka przebudowa
Całkowicie zgadzam się z neoandrew. Jak to wszystko czytam to zastanawiam się czy ekipa na pewno rozumie o jaką automatyczną opcję chodzi.
A jeśli ekipa rozumie o jaką automatyczną opcję chodzi to dlaczego tak się broni przed wdrożeniem jej w programie.
Tak jak wspomniał tu neoandrew to kwestia kilku dodatkowych linijek kodu.
Dobrze by było gdyby admin się wypowiedział w tym temacie, a jeszcze lepiej gdyby taką opcję wdrożył. Very Happy


Ostatnio zmieniony przez szunaj85 dnia Sob Lut 12, 2011 21:45, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
brateq



Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 802

Podziękował: 2
Łącznie otrzymał 10 podziękowań w 10 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sob Lut 12, 2011 18:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to już od admina zależy czy mu się chce czy nie. Ja się zajmuje bazą, wiec wiele do gadania w tej kwestii nie mam. Z mojej strony EOT.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
neoandrew



Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 39

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sob Lut 12, 2011 19:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to trudno, poczekam na kogoś bardziej kompetentnego w tej kwestii, ma jeszcze asa w rękawie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
bilo
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 3244

Podziękował: 10
Łącznie otrzymał 25 podziękowań w 23 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sob Lut 12, 2011 21:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

neoandrew napisał:

bilo napisał:
]Ależ Twoja propozycja jest zupełnie nie logiczna.
Czy nikt tego nie widzi?
- bo ? skoro moja propozycja jest nielogiczna to jak wytłumaczyć dodanie do menu kontekstowego opcji pobierania napisów eng, przecież to jest to samo tylko bez automatyzacji.

Sorki za opóźnienie, ale nie mam obecnie zbyt wiele czasu, dlatego na forum zaglądam rzadziej.
Jeśli dobrze zrozumiałem chodzi Ci o to, aby podczas "wyszukiwania" napisów przez program, automat w przypadku gdy nie będzie PL napisów pobierał Ang. tak?
Więc już Ci tłumaczę dlaczego dla mnie to jest nie logiczne.
Przede wszystkim ze względu na to, że gdy ktoś będzie chciał pobrać napisy ang. to w opcjach odznaczy sobie język, i pobierze sobie ang. tak?
Tak jak do tej pory to jest.
Jeśli np. ktoś pobiera napisy a nie interesują go np. napisy ang. tylko polskie, to po cholerę komuś napisy ang. na dysku?, jeśli takowe będą ze względu braku polskich napisów, a będą polskie, wtedy nie zostawiasz takiej osobie wyboru.
Ja tak to widzę, chyba że coś nie tak zrozumiałem.


neoandrew napisał:
bilo napisał:
A czekać trzeba tyle ile trzeba, nie jest to program komercyjny, tylko tworzony na potrzeby wszystkich, z dobrej woli, nie rozumiem trochę irytacji.

Cytat:
A to trochę śmieszny argument, bo wielu traci dużo czasu na moderację napisów itp. chyba nie chcesz napisać, że nad programem i całością nikt nie czuwa cały czas, a wszystko działa bez nadzoru. Jest wiele programów nie komercyjnych i jakoś aktualizacje są często i to nie są takie programy jak ten, bo napiprojekt z całym szacunkiem raczej dużo opcji nie ma i nie jest to jakiś skomplikowany program, ja mam dużo czasu, mogę pomóc.


Cytat:
Po za tym ja nie wiem czy to jest projekt nie komercyjny, piszecie ile potrzeba, ale nie ile wpływa, to nie moja sprawa, ale fakt faktem, dobrej woli do nowych funkcji to już brakuje.

Irytacja bierze się z niedopracowanych szczegółów, a jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach, po za tym śledząc wątki zawsze dzieje się to samo, aktualizacji nie ma, a propozycje są odrzucane z niewiadomych przyczyn, a jak już ma być jakaś aktualizacja, to całość cięgnie się wiekami.

Wszystko przy naszej pomocy robi tylko jedna osoba, jest nią admin, wiec ze względów oczywistego braku czasu nie jest to może tak płynne ulepszanie jak by to miało miejsce np. w wersji komercyjnej do której odniosłem się porównaniem.


neoandrew napisał:
Tak więc czy znajdzie się choć trochę dobrej woli w Was, włodarzach napiprojekt ? Znajdzie?


Nie wiem co masz na myśli pisząc "włodarzach", w mojej opinii nikt tu się niczym nie wynosi ponad zwykłego użytkownika.
Jak napisałem wcześniej brak ludzi, do wszystkiego co tyczy sie serwisu, a rzetelnych moderatorów i chętnych do pomocy naprawdę nie jest łatwo znaleźć, każdy woli tylko oczywiście wymagać i narzekać na załogę.
Z mojej strony uważam że trochę zagalopowałeś się z oceną.

Ps. Bardzo miło z Twojej strony że oferujesz się z ochotą pomocy.
Zapewne admin nie omieszka z niej skorzystać.
_________________
Bilo-moderator forum i napisów, członek zespołu NP




Crux Sacra Sit Mihi Lux
_____________________________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Yahoo Messenger MSN Messenger
szunaj85
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 166

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sob Lut 12, 2011 21:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bilo napisał:
Jeśli np. ktoś pobiera napisy a nie interesują go np. napisy ang. tylko polskie, to po cholerę komuś napisy ang. na dysku?
A kto powiedział, że program musi mu takie ściągać.
Ja proponuje w opcjach wstawić 3 checkboxy, byłaby możliwość zaznaczenia tylko 1:
Kod:
- Szukaj napisy w języku polskim
- Szukaj napisy w języku angielskim
- Szukaj napisy w języku angielskim jeśli nie znajdziesz napisów w języku polskim
Domyślnie ustawiony byłby język polski.
Użytkownik mógłby sobie w opcjach to zmieniać.
Natomiast żeby nie zaśmiecać menu wyświetlałbym tylko to, które obecnie jest zaznaczone w opcjach. Np.
Kod:
- Znajdź i dopasuj napisy (angielskie jeśli nie znajdziesz polskich)


Ostatnio zmieniony przez szunaj85 dnia Nie Lut 13, 2011 10:43, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Propozycje rozwoju Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


RSS

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group