Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szunaj85 Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 0 Łącznie otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 15:22 Temat postu: Brak połączenia z serwerem a komunikat 'nieznany błąd' :-) |
|
|
Dzisiaj jak zwykle chciałem pobrać napisy, ale wyskoczył mi komunikat "Nieznany błąd". Próbowałem wejść na stronę NP, ale nie działała.
I teraz moje pytanie: Dlaczego gdy NP nie może połączyć się z serwerem wyświetla komunikat "Nieznany błąd" zamiast np. "Brak połączenia z serwerem" czy "Serwer nie odpowiada".
Uważam, że program powinien rozpoznać tak oczywistą sytuację i wyświetlić odpowiedni komunikat. 
Ostatnio zmieniony przez szunaj85 dnia Pon Lut 15, 2010 18:26, w całości zmieniany 4 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklamiarz Członek zespołu

Ostrzeżenia:
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 15:22 Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
admin Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 5 Łącznie otrzymał 51 podziękowań w 50 postach
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 15:34 Temat postu: |
|
|
bo niekoniecznie wina musi lezec po stronie serwera, ktos moze miec np w firewallu zablokowane a serwer moze byc online. |
|
Powrót do góry |
|
 |
criskrakow Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 23 Łącznie otrzymał 130 podziękowań w 129 postach
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 16:03 Temat postu: |
|
|
Racja,natomiast był faktycznie mały problem okolo godziny 13.30 i zostal już naprawiony i wszystko powinno działać jak należy . |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 16:22 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Racja,natomiast był faktycznie mały problem okolo godziny 13.30 | Wiem, ale akurat nie o to mi chodzi w tym temacie. Cytat: | bo niekoniecznie wina musi lezec po stronie serwera, ktos moze miec np w firewallu zablokowane a serwer moze byc online. | Ok to wiem. I nie da się w żaden sposób odróżnić problem nie działającego serwera od blokującego np. firewalla?
Przecież gdy serwer działa/nie działa można łączyć się z internetem, a firewall może blokować takie połączenie i wtedy nie połączymy się z internetem. Nie da się takiej wiedzy wykorzystać do napisania odpowiedniego komunikatu?
Nie jestem specjalistą w tych sprawach. Jak zawsze chcę tylko pomóc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
admin Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 5 Łącznie otrzymał 51 podziękowań w 50 postach
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 16:31 Temat postu: |
|
|
szunaj85 napisał: | Ok to wiem. I nie da się w żaden sposób odróżnić problem nie działającego serwera od blokującego np. firewalla?
Przecież gdy serwer działa/nie działa można łączyć się z internetem, a firewall może blokować takie połączenie i wtedy nie połączymy się z internetem. Nie da się takiej wiedzy wykorzystać do napisania odpowiedniego komunikatu?
Nie jestem specjalistą w tych sprawach. Jak zawsze chcę tylko pomóc. |
Mozna 'odpytac' drugi serwer, tylko pytanie jaki? Napiprojekt sklada sie z jednego wydzielonego serwera. 'Odpytanie' np onetu nie wydaje mi sie dobrym rozwiazaniem. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 18:04 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Mozna 'odpytac' drugi serwer, tylko pytanie jaki? Napiprojekt sklada sie z jednego wydzielonego serwera. 'Odpytanie' np onetu nie wydaje mi sie dobrym rozwiazaniem. | Rozumiem
W takim razie proponuję alternatywę.
Komunikat "Nieznany błąd" zamienić na np. "Nie można połączyć się z serwerem" lub "Brak połączenia z serwerem".
Chodzi o to, że widząc komunikat "Nieznany błąd" można pomyśleć: Błąd, ale czego?
Natomiast widząc komunikat "Nie można połączyć się z serwerem" lub "Brak połączenia z serwerem"
można pomyśleć: Acha, coś jest z połączeniem.
Taki komunikat bardziej nakierowywałby użytkownika na źródło problemu. No chyba, że ten komunikat jest bardziej elastyczny niż myślę i pojawia się również w innych sytuacjach.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|