Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mala77
Podziękował: 0 Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 22:19 Temat postu: dodanie własnego tłumaczenia |
|
|
Witam! mam takie pytanie, chcę przetłumaczyć film, w bazie nie ma jeszcze tego tłumaczenia, interesuję się filmem i znam biegle dwa obce języki, niestety nie ma zbyt dużo pojęcia o komputerach, może mi ktoś w bardzo prosty sposób wytłumaczyć jak mam to zrobić? próbowałam pisać tekst w allplayerze w edytorze napisów, ale to chyba nie tak, bo mi wyskakuje: zły format napisów. czy potrzebuję jakiś specjalny program?
jeśli ktoś mi pomoże, chętnie przetłumaczę parę filmów i wyślę je do bazy
pozdrawiam
Mala77 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklamiarz Członek zespołu

Ostrzeżenia:
|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 22:19 Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ozzy69

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 22:41 Temat postu: |
|
|
Na początek proponuje SubEdit Player. Program wyjątkowo prosty w obsłudze i nauczysz się po kilku chwilach. Po instalacji odpalasz film, który chcesz tłumaczyć i na pasku klikasz POKAZ/UKRYJ EDYTOR NAPISÓW (lub CTRL+E) i już można przejść do pracy.
Program standardowo jest ustawiony na pokazywanie czasu w klatkach i to proponuje zostawić, bo jest to najlepszy format.
Na klawiaturze numerycznej masz "0" i "." odpowiadają one za początek pojawiania się napisów i za koniec. I to w zasadzie wszystko co trzeba wiedzieć.
Każdy ma na pewno inny sposób pracy. Możesz najpierw stworzyć tekst na brudno i później dodać czas wyświetlania. Możesz też robić to na bieżąco. Kto co lubi. Dla jeszcze większego ułatwienia pracy nie musisz klikać "." aby pojawił się końcowy czas wypowiedzi. Program sam i tak ustawi dla każdego dialogu tak sam czas wyświetlania (chyba, że następny dialog będzie wcześniej - wtedy poprzedzający znika). SubEdit ma też taki plus, że jeśli dialog jest wyświetlany zbyt krótko pojawi się na zielono. Jeśli średnio na szaro. Linijka z błędami jest czerwona (jeśli na początku nie będziesz używac czasu każda linijka będzie czerwona).
Może troszkę chaotycznie, bo na szybko. Jeśli coś nie zrozumiałe wal śmiało, chętnie pomogę.
Zapomniałbym - sprawdź na http://napisy24.pl/translation.php czy dany film nie jest tłumaczony. Bo szkoda dublować robotę. Jeśli nie masz tam konta daj znać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mala77
|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 00:35 Temat postu: |
|
|
Dzięki za Twoją szybką odpowiedź, mam niestety problem z otworzeniem programu SubEdit Player. pojawia mi sie: system nie może znaleźc podanego pliku.hm... zainstalował się normalnie, ale nie mogę go otworzyć???? z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
ozzy69

|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 07:42 Temat postu: |
|
|
A może jest tak, że program działa tylko filmu nie możesz otworzyć? Jeśli tak by było to brakuje kodeków.
A jeśli nie odpala sam program to przyznam szczerze, że tutaj już nie będę umiał pomóc. Proponuję albo znaleźć inną wersję programu (oznaczoną innym, nawet zbliżonym numerkiem) albo zassać go z innej strony. Może powtórna instalacja.
Jeśli jednak nie uda się odpalić SubEdita to ludzie polecają Subtitle Workshop. W razie potrzeby opiszę działanie tego drugiego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mala77
|
Wysłany: Sob Lis 22, 2008 22:39 Temat postu: |
|
|
no niestety nie odpala sam program, spróbuje ściągnąć ten drugi program, mam jeszcze takie pytanie, próbowałam ściągnąć angielskie napisy ze stron podanych przez NapiProjekt. Gdy je otwieram pojawiają się tylko jakieś dziwne znaczki. Na podglądzie jest wszystko w porządku, ale gdy potem otwieram ściągnięty plik mam tylko te znaczki, możesz mi jeszcze proszę pomóc w tym temacie?? byłabym baaardzo wdzięczna |
|
Powrót do góry |
|
 |
mala77
|
Wysłany: Sob Lis 22, 2008 23:36 Temat postu: |
|
|
dobra już mam wszystko!! ale jestem głąb komputerowy, ale troche posiedziałam i mam, dzięki za Twoją pomoc, zabieram się do roboty, ten film jeszcze nie ma polskiego tłumaczenia, chodzi mi o "Noviembre" przynajmniej ja nie znalazłam, pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
ozzy69

|
Wysłany: Nie Lis 23, 2008 00:32 Temat postu: |
|
|
Rozumiem, że temat z dziwnymi znaczkami już nieaktualny.
Jeśli mogę coś podpowiedziec - ściągnij sobie najpierw napisy angielskie i na ich bazie jest dużo łatwiej robic napisy PL.
I nie zapomnij obu wersji dodac do napi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
mala77
|
Wysłany: Nie Lis 23, 2008 01:29 Temat postu: |
|
|
dobra! nie zapomnę! teraz wystąpił u mnie następny problem, nie mam obrazu na subtitle workshop nic czarno tylko głos. Da się też zrobić bez obrazu ale lepiej by było z podglądem. Mam nadzieję, że już dalej pójdzie i nie bedę Cię zamęczać głupimi pytaniami  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ozzy69

|
Wysłany: Nie Lis 23, 2008 19:45 Temat postu: |
|
|
Pierwsze co mi przyszło do głowy to pewnie brakuje kodeków. Wpisz w google KLM CODEC i pobierz. Program sam wykasuje stare niepotrzebne kodeki i zainstaluje standardowe rzeczy potrzebne. Sam używam ich od dłuższego czasu i jeszcze z żadnym filmem nie miałem problemów.
Podczas instalacji odhacz jeden program żeby go nie instalować . Nie pamiętam nazwy dokładnie, ale coś z subtitle ma w nazwie. Jest zbędny a jak się zainstaluje to napisy pojawiają się podwójnie i wkurza czasem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
mala77
|
Wysłany: Nie Lis 23, 2008 21:59 Temat postu: |
|
|
dzieki! pomoglo. wszystko ok  |