Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna


 FAQFAQ  RegulaminRegulamin   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj  

Vista + PPM + pobieranie napisow
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Błędy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ciacho16



Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 1

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Czw Mar 26, 2009 00:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sytuacja jest następująca. wystarczy odinstalować WMP i skojarzyć pliki na nowo w bestplayer. Nie ma za co:D
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklamiarz
Członek zespołu








Ostrzeżenia:

PostWysłany: Czw Mar 26, 2009 00:11    Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis



Powrót do góry
nexces



Dołączył: 03 Kwi 2009
Posty: 2

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Kwi 03, 2009 01:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A odpowiedzią na zagadkę jest:

Kod:
HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\video\shell


Najprawdopodobniej klucza 'shell' nie ma w tym miejscu. Nie mniej jednak jest on zawsze sprawdzany przy prawym kliku na formaty video... Wyjątkiem jest rmvb...

O edycji rejestru specjalnie nie mam pojęcia więc też dla developerów zostawię ścieżkę jaką przemierzyłem aby pozyskać tą informację.

Pierwsze co to pozyskałem programik Procmon (http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896645.aspx).
Z racji tego, że system non stop szaleje, ograniczyłem filtrowanie danych do rejestru przy pomocy dostępnych guzików...
Nadal tego dużo leci więc trzeba filtry ręcznie ustawić.
Użyłem Total Commandera, bo on bardzo mało pluje w logi, więc:
Process Name is TOTALCMD.EXE
ale nadal dużo tego... poza tym klucz 'current user' do niczego nie jest potrzebny w tej chwili...
Drugi ręczny filtr więc:
Path begins with HKCR

Włączyłem autoprzewijanie i poczekałem aż się wszystko uspokoi.
Zaznaczyłem plik aby "prawy klik" można było wykonać klawiaturą.
Myszę umieściłem nad guzikiem autoprzewijania w Procmon.
Klik klawiaturą i zaraz po tym wyłączyłem autoprzewijanie.

Przewinąłem loga aż do momentu jak była większa przerwa czasowa (spokój przed klikiem) i zacząłem wnikać co total ćwiczył w trakcie tego kliknięcia...

UWAGA!
W przypadku systemu 64-bitowego total śmiga po podkluczu Wow6432Node... To należy pominąć w poruszaniu się po rejestrze... Dodanie wpisu w tej ścieżce którą podałem na początku załatwia sprawę dla aplikacji x86 i x64


No i to tyle z moich wypocin... Mam nadzieję, że to pomoże rozwiązać problem (:

PS.
w temacie Visty jeszcze dla developerów: UAC jest dobre i przydatne i obezwładniane jedynie przez nielicznych użytkowników...
Zapisywanie napisów w folderze programu w przypadku pobierania na CD/DVD jest pomysłem fatalnym... lepiej się skierować do moich dokumentów, albo użyć programdata w którym softy mogą sobie bazgrolić bez uprawnień admina...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
smnowoczesna



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 2351

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Skąd: Polska Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Kwi 03, 2009 12:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciacho16 napisał:
Sytuacja jest następująca. wystarczy odinstalować WMP i skojarzyć pliki na nowo w bestplayer. Nie ma za co:D


Tak tak. Odinstaluj to dopiero namieszasz w systemie.
WMP jest nieodzownym składnikiem i w systemie musi zostać.
_________________
smnowoczesna - moderator forum, członek Zespołu NP


Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
nexces



Dołączył: 03 Kwi 2009
Posty: 2

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Kwi 03, 2009 12:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O ile mi wiadomo to odinstalować się nie da nawet (:

Ale można sobie uszykować krążek bez niego. Jak nie pytajcie, bo nie wiem... Widziałem po prostu takie rozwiązanie.

Może jest jakiś NLite do Visty...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
v4n



Dołączył: 27 Maj 2009
Posty: 1

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sro Maj 27, 2009 08:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trochę mieszałem ostatnio i też mi zginęła ta opcja z menu kontekstowego, ale znalazłem rozwiązanie mojego problemu. Jeżeli ktoś używa SMPlayera (jeżeli nie to naprawdę polecam, jest darmowy) oto krótki fix dla Visty x64 który należy zapisać w pliku .reg i "uruchomić":

Kod:
Windows Registry Editor Version 5.00


[HKEY_CLASSES_ROOT\MPlayerFileVideo\shell\napiprojekt]
@="Znajdź i dopasuj napisy"

[HKEY_CLASSES_ROOT\MPlayerFileVideo\shell\napiprojekt\command]
@="\"C:\\Program Files (x86)\\NAPI-PROJEKT\\napisy.exe\" \"%1\" -pobierz"

[HKEY_CLASSES_ROOT\MPlayerFileVideo\shell\napiprojekt2]
@="Pokaż opis filmu"

[HKEY_CLASSES_ROOT\MPlayerFileVideo\shell\napiprojekt2\command]
@="\"C:\\Program Files (x86)\\NAPI-PROJEKT\\napisy.exe\" \"%1\" -opis"


Tak generalnie to problem polega na tym, że czasem skojarzenie rozszerzenia z ftype jest zapisane nie tylko w
Kod:
HKEY_CLASSES_ROOT\.xxx
ale też w
Kod:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\.xxx
(na przykład w przypadku skojarzenia rozszerzenia poprzez "Otwórz w...") i wygląda na to, że to drugie jest ważniejsze niezależnie od tego co jest napisane w tym pierwszym.

Ogólnym rozwiązaniem jest znalezienie z jakim ftype dane rozszerzenie jest skojarzone i dopisanie odpowiednich wartości do rejestru poprzez zmodyfikowanie podstawowego kodu.

Zwykle problemy są z .avi, które mogą być odtwarzane w wielu programach i od tego radzę zacząć. W moim wypadku tym ftype było MPlayerFileVideo zapisane w
Kod:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\.avi\UserChoice
Progid=
chociaż w
Kod:
HKEY_CLASSES_ROOT\.avi
było co innego, więc tak też zmodyfikowałem powyższy kod dla SMPlayera. Jeżeli wydaje się, że znaleziona nazwa może być nowym ftype, najłatwiej sprawdzić czy istnieje ona w
Kod:
HKEY_CLASSES_ROOT\
, tzn. w moim wypadku istniało
Kod:
HKEY_CLASSES_ROOT\MPlayerFileVideo
.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
rad3kb81



Dołączył: 29 Cze 2009
Posty: 37

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sro Lip 08, 2009 13:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja poradziłem sobie z tym, bez żadnego grzebania w rejestrze i instalacji jakichś pierdół, w następujący sposób (Vista): Klikamy na film prawym "Otwórz za pomocą"->"Wybierz program domyślny". Tam wybieramy Napi (odznaczamy "Zawsze używaj wybranego programu...") i zatwierdzamy (trzeba wykonac te czynności dla każdego formatu osobno). Teraz z menu kontekstowego można już pobrac napisy "Otwórz za pomoca->NapiProjekt" . Niestety takie opcje, jak "pobierz napisy do filmów oczekujących w kolejce" nadal odpalamy z traya, ale zwykłe pobieranie już nie jest tak denerwujące Very Happy Mam nadzieję, że pomogłem Wink

Ostatnio zmieniony przez rad3kb81 dnia Sro Lip 08, 2009 16:03, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
rad3kb81



Dołączył: 29 Cze 2009
Posty: 37

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sro Lip 08, 2009 13:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze wskazówka dla tych, którzy mają problem z instalacją nowego napi: Jeśli wyskakuje komunikat o braku jakiegoś składnika (pcre.dll), wystarczy wyciągnac ten plik z poprzedniego napi i wrzucic do katalogu, gdzie ma byc program.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kaime-sama



Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 4

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sro Sie 05, 2009 22:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A do RMVB jak zrobić????
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kaime-sama



Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 4

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sro Sie 05, 2009 22:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A i korzystam z Media player clasic i allplayer... możecie napisać jakiegoś normalnego rega???



Moim zdaniem admini powinni to naprawić od razu a nie wydawać niekompatybilną wersje z Vistą
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
bilo
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 3244

Podziękował: 10
Łącznie otrzymał 25 podziękowań w 23 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sro Sie 05, 2009 22:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rad3kb81 napisał:
Ja poradziłem sobie z tym, bez żadnego grzebania w rejestrze i instalacji jakichś pierdół, w następujący sposób (Vista): Klikamy na film prawym "Otwórz za pomocą"->"Wybierz program domyślny". Tam wybieramy Napi (odznaczamy "Zawsze używaj wybranego programu...") i zatwierdzamy (trzeba wykonac te czynności dla każdego formatu osobno). Teraz z menu kontekstowego można już pobrac napisy "Otwórz za pomoca->NapiProjekt" . Niestety takie opcje, jak "pobierz napisy do filmów oczekujących w kolejce" nadal odpalamy z traya, ale zwykłe pobieranie już nie jest tak denerwujące Very Happy Mam nadzieję, że pomogłem Wink

>>>
>>>
No dokładnie tak jak opisał tu kolega rad3kb81.
Ja dla osób zaczynających dopiero komputerowe zmagania przygotowałem w tym temacie wyjaśnienia ze zrzutem.
http://forum.napiprojekt.pl/viewtopic.php?t=4968&highlight=
Jak ktoś nie ma zainstalowanego Windows Media Player, proponuję takie rozwiązanie.
_________________
Bilo-moderator forum i napisów, członek zespołu NP




Crux Sacra Sit Mihi Lux
_____________________________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Yahoo Messenger MSN Messenger
kaime-sama



Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 4

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sro Sie 05, 2009 23:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale mi chodzi o rejestr do RMVB czyli, żeby się wyświetliło "znajdź i dopasuj napisy" do Avi mam ale do tego nie mam...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
rad3kb81



Dołączył: 29 Cze 2009
Posty: 37

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Czw Sie 06, 2009 05:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kaime-sama napisał:
A do RMVB jak zrobić????


Przecież wyraźnie napisałem, że dla każdego formatu trzeba wykonac tę czynnośc osobno. W czym problem??
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
smnowoczesna



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 2351

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Skąd: Polska Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Sie 07, 2009 11:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kaime-sama napisał:
A do RMVB jak zrobić????


Ja nie mam visty tylko xp i kombinowałem z tym regiem do rmvb ale nie dziabnęło.

Wszystko jest robione prawidłowo ale NP jakos nie widzi tego wpisu.
_________________
smnowoczesna - moderator forum, członek Zespołu NP


Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
bilo
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 3244

Podziękował: 10
Łącznie otrzymał 25 podziękowań w 23 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Sie 10, 2009 02:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co się dowiedziałem, niedługo będą wprowadzone zmiany do Windows 7.
Pewnie podobnie będzie z Vistą.
_________________
Bilo-moderator forum i napisów, członek zespołu NP




Crux Sacra Sit Mihi Lux
_____________________________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Yahoo Messenger MSN Messenger
marek0



Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 1

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Sie 21, 2009 18:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u mnie dla Windows 7 RTM ponizszy reg daje zamierzony cel dla plikow avi (jezeli macie napi gdzie indziej niz w domyslnym katalogu to wiecie co zmienic)
ps. dla niekumatych, ponizsze wrzucic w notatnik i zapisac jako np napi.reg pozniej odpalic i wprowadzic dane do rejestru
Kod:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.avi\shell\napiprojekt]
@="Znajdź i dopasuj napisy"

[HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.avi\shell\napiprojekt\command]
@="\"C:\\Program Files\\NAPI-PROJEKT\\napisy.exe\" \"%1\""


dla rmvb zapewne wystarczy zamiast .avi dac .rmvb Wink nie wytestuje bo nie mam nic rmvb
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Błędy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


RSS

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group