Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna


 FAQFAQ  RegulaminRegulamin   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj  

Problem z polskimi znakami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Błędy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
karoproficl



Dołączył: 21 Gru 2015
Posty: 3

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Gru 21, 2015 02:10    Temat postu: Problem z polskimi znakami Odpowiedz z cytatem

Naprawdę nie wiem jak to opisać gdy chce napisać jakieś polskie znaki to jest wszystko ok ale gdy pobiorę plik z internetu to mamy przysłowiowe szlaczki. Napisy wyświetlają się właśnie w taki sposób jak wygląda dokument txt i żadna zmiana kodowania nic nie daje. Od jakiegoś czasu każdy plik który pobiorę wygląda w ten sposób.

http://s2.ifotos.pl/img/123PNG_sxqarhp.png
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklamiarz
Członek zespołu








Ostrzeżenia:

PostWysłany: Pon Gru 21, 2015 02:10    Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis



Powrót do góry
redherring



Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 250

Podziękował: 1
Łącznie otrzymał 22 podziękowań w 21 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Gru 21, 2015 07:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przeczytaj ten post, tam możesz znaleźć odpowiedź: http://forum.napiprojekt.pl/viewtopic.php?t=11975
_________________
Be sure to check out the best hacking game ever: http://codelinkv2.net/.
Also visit us on the CLv2 forum: http://codelinkv2.net/forum/.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
karoproficl



Dołączył: 21 Gru 2015
Posty: 3

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Gru 21, 2015 14:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety cały czas nie działa, odnośnie tamtego postu mam wszędzie ustawiony polski. Ponadto używam polskiego W10 i nie mam problemów z pisownią polskich znaków tylko z ich odczytem.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
redherring



Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 250

Podziękował: 1
Łącznie otrzymał 22 podziękowań w 21 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Gru 21, 2015 18:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprawdź w jakim kodowaniu są pobierane Twoje napisy. Wypróbuj kilka opcji. I we wszystkich programach pobierane napisy są w ten sposób wyświetlane? Czy inne pliki pobierane z internetu też mają ten problem? Wypróbowałeś kilku różnych napisów do różnych filmów?
_________________
Be sure to check out the best hacking game ever: http://codelinkv2.net/.
Also visit us on the CLv2 forum: http://codelinkv2.net/forum/.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
karoproficl



Dołączył: 21 Gru 2015
Posty: 3

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Gru 21, 2015 18:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak każdy plik pobrany z internetu wygląda w ten sposób. Ale chyba już wiem czym to jest spowodowane, każdy plik który pobieram jest kodowany w ANSI. Gdy napisałem polskie znaki w notatniki i chciałem je zapisać dostałem właśnie o tym komunikat. Rozwiązaniem było użyć zapisz jako i tam wybrać UTF-8. Niestety nie działa to na pliki pobrane z internetu a te są jakby "uszkodzone". I tu moje pytanie jak to zmienić aby pliki były domyślnie w tym kodowaniu?

Pierwsze zdjęcie pokazuje komunikat jaki otrzymałem po wyborze zapisz:
http://s5.ifotos.pl/img/1PNG_sxqqxah.png
Drugi okno po naciśnięciu zapisz jako.. gdzie widać że kodowanie jest ustawione na ANSI:
http://s5.ifotos.pl/img/2PNG_sxqqxar.png
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
redherring



Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 250

Podziękował: 1
Łącznie otrzymał 22 podziękowań w 21 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Wto Gru 22, 2015 07:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W programie NapiProjekt w opcjach jest możliwość zmiany kodowania pobieranych napisów. Co do wszystkich plików pobieranych z internetu ustawienie takiej opcji jest w niemożliwe (chyba, że strona oferuje taką opcję, co jest raczej niespotykane). Jedyną możliwością w tym przypadku jest konwersja pliku na wybrany format po pobraniu.
W Twoim przypadku raczej doszukiwałbym się błędu w programie na Twoim komputerze, który prawdopodobnie z jakiegoś powodu źle interpretuje kodowanie...
_________________
Be sure to check out the best hacking game ever: http://codelinkv2.net/.
Also visit us on the CLv2 forum: http://codelinkv2.net/forum/.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Błędy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


RSS

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group