Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tribar VIP
Podziękował: 0 Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 20:51 Temat postu: Dlaczego program instaluje wirusy?! |
|
|
Zmiana strony startowej, wyszukiwarki, to działanie uznawane za działanie wirusa. Program ściągnięty ze strony programs.pl (NapiProjektBuild_2.1.1.2314_i), mimo instalacji zaawansowanej, mimo usunięcia zaznaczenia wszelkich dodatków, zmienia ustawienia WSZYSTKICH przeglądarek na niebezpieczną wyszukiwarkę i stronę qvo6.com. To niedopuszczalne. Nielegalnie instalują się rzeczy, na które użytkownik wyraźnie nie wyraził zgody. Takie rzeczy jak "WebCake LLC", "DeltaTB" również wciskacie.
Tak chcecie zwiększyć popularność programu? A może to główny cel - zarabianie na wciskaniu gówna? Wiem, że to usuniecie, ze względu na niezgodność z regulaminem (pewnie za słowo "gówno"). Za to instalowanie tych smieci jest wg was OK! Czy działanie programu, który instaluje wirusy i dodatki bez zgody użytkownika jest zgodne z jakimkolwiek prawem?
Może sprawdzić to w prokuraturze? |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklamiarz Członek zespołu
Ostrzeżenia:
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 20:51 Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
criskrakow Członek Zespołu NapiProjekt
Podziękował: 23 Łącznie otrzymał 130 podziękowań w 129 postach
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 21:14 Temat postu: |
|
|
Ochłoń troszeczkę, instalator zostanie sprawdzony pod kątem twoich zastrzeżeń. Używanie takiego słownictwa tylko czyni z Ciebie "buraka", tak jakbyś nie umiał napisać normalnie co ci nie pasi. A już z tą prokuraturą to "pojechałeś", ubawiłeś mnie tak że śmiałem się chyba z 10 minut.
nie wiem jakie masz wyobrażenie o naszych zarobkach, bo co ciekawsze masz rangę VIP czyli musiałeś wspomóc serwis, natomiast każdy z nas robi to pro publico bono i nic na tym nie zarabiamy. _________________ JEŚLI CI POMOGŁEM - KLIKNIJ PRZYCISK PODZIĘKUJ.
|
|
Powrót do góry |
|
|
tribar VIP
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 22:00 Temat postu: |
|
|
criskrakow napisał: | Ochłoń troszeczkę, instalator zostanie sprawdzony pod kątem twoich zastrzeżeń. Używanie takiego słownictwa tylko czyni z Ciebie "buraka", tak jakbyś nie umiał napisać normalnie co ci nie pasi. A już z tą prokuraturą to "pojechałeś", ubawiłeś mnie tak że śmiałem się chyba z 10 minut.
nie wiem jakie masz wyobrażenie o naszych zarobkach, bo co ciekawsze masz rangę VIP czyli musiałeś wspomóc serwis, natomiast każdy z nas robi to pro publico bono i nic na tym nie zarabiamy. |
No, skoro się ubawiłeś, to w niebie na pewno jakaś dusza została uratowana. To was tłumaczy - wolno dodawać syf i zgrywać ubawione niewiniątko.
Ale widzisz, ja poszukałem w internecie opinii o instalatorze napiprojekt i nie jestem jedynym, który to krytykuje. Gdybym sam to znalazł, to uwierzyłbym, jednak nawet na stronie programs.pl opinie innych wyraźnie wskazują na sposób działania instalatora napiprojekt, a wy teraz zgrywacie zaskoczonych i NIC nie robicie. No bez jaj.
Więc wybacz, że trudno mi ochłonąć, po czyszczeniu komputera z syfu, o którym wiem, że wiedzieliście. |
|
Powrót do góry |
|
|
criskrakow Członek Zespołu NapiProjekt
Podziękował: 23 Łącznie otrzymał 130 podziękowań w 129 postach
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 22:39 Temat postu: |
|
|
Cóż mogę rzec, jedyne co mi przychodzi do głowy to propozycja aby odinstalować program napiprojekt. _________________ JEŚLI CI POMOGŁEM - KLIKNIJ PRZYCISK PODZIĘKUJ.
|
|
Powrót do góry |
|
|
admin Członek Zespołu NapiProjekt
Podziękował: 5 Łącznie otrzymał 51 podziękowań w 50 postach
|
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 09:50 Temat postu: |
|
|
Deinstalacja NapiProjekt nie pomoże. Podczas instalacji NapiProjekt promowane jest oprogramowanie firm trzecich. Działa to na zasadzie GoogleAdsense - czyli nie bardzo mamy wpływ co tam się pojawia, ponieważ reklamowane produkty zmieniają się dynamicznie, czasem pojawia się reklama antywirusa a czasem toolbar dla przeglądarki.
- Jeśli odhaczyłeś opcję instalacji promowanego produktu to nie ma szans żeby się on zainstalował.
- DeltaSearch jest kontrowersyjnym produktem, osobiście bym tego na prywatnym komputerze nie instalował. Wyszukiwarka ta zostanie zablokowana i nie będzie promowana przez NapiProjekt. Osoby które nieświadomie zainstalowały DS wraz z NP pozostaje mi jedynie przeprosić i polecić instalacje AdwCleaner celem usunięcia wszelkiego rodzaju adware. |
|
Powrót do góry |
|
|
n3kos
|
Wysłany: Sob Sie 17, 2013 15:26 Temat postu: |
|
|
Muszę niestety potwierdzić wypowiedź "tribar"a
Wczoraj nowiutko postawiony system(oczywiście pomimo najnowszego antyvira) to "gówno" mi wywalilo...
Może dokładniej próba usunięcia niechcianych "dodatków"
PODCZAS INSTALACJI ODZNACZYŁEM WSZYSTKO !!! POMIMO TEGO delta-search ORAZ WebCake ZOSTALY ZAINSTALOWANE
Ogromny minus za ten instalator, cale szczęście mam starą wersje programu która oczywiście działa bez problemu...
Jeśli chcecie rozwijać program to właśnie wykonaliście OGROMNY krok w tył. |
|
Powrót do góry |
|
|
xemidra
|
Wysłany: Nie Sie 18, 2013 19:24 Temat postu: |
|
|
Od siebie dodam, że faktycznie instalator programu z linku na Waszej oficjalnej stronie to jakaś kpina.
Sugeruję skorzystać z serwisu dobreprogramy.pl
Tam znajduje się wersja bez żadnych "dodatków" |
|
Powrót do góry |
|
|
kokein VIP
|
Wysłany: Pon Sie 19, 2013 09:11 Temat postu: |
|
|
Nie wierzyłem
Ściągnąłem, Zainstalowałem, Sprawdziłem.
BAM ! Potwierdzam info przedmówców.
Jest "robal"... i to jaki obrzydliwy
Wracam do wersji poprzedniej.
(wydaj mi się jednak , że to chyba jakiś głupi żart albo nie dopatrzenie upload'u) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Pon Sie 19, 2013 13:23 Temat postu: |
|
|
Każde zgłoszenie traktujemy powaznie, z programem nie powinny instalować się żadne wirusy - jest to oficjalna strona.
Proszę podać link do wspomnianego instalatora zawierającego wirusy. Ewentualnie proszę o md5 pliku celem najszybszego wyjaśnienia sprawy. |
|
Powrót do góry |
|
|
n3kos
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Pon Sie 19, 2013 14:10 Temat postu: |
|
|
ehhh
Osobiście dałbym sobie rękę uciąć, ze plik pod adresem pobierz.napiprojekt.pl jest czysty w 100%.
Jesli ktoś twierdzi, że instalator napiprojekt zawiera wirusy. To w takim razie proszę go o wrzucenie instalki na zewnętrzny serwer i podanie linka lub md5 zarażonego pliku.
Tak jak pisałem wcześniej był dodatek w postaci delta search, ale został on usunięty i od kilku dni nie powinno być problemów z tym dodatkiem. Dlatego nie rozumiem posta np. z dnia dzisiejszego który stwiedza, że w instalce są wirusy. Bardzo proszę o dowody, jeśli okażą się one prawdziwe jak najszybciej postaram się zareagować. |
|
Powrót do góry |
|
|
n3kos
|
Wysłany: Pon Sie 19, 2013 14:33 Temat postu: |
|
|
@admin - no to nie miałbyś ręki....
Mam mieszane uczucia (właśnie zainstalowałem najnowszą wersje i jest wszystko ok) z jednej strony muszę podziękować za reakcje, jednak z drugiej pisanie o zmianie która była "kilka" dni temu (a nie konkretnie dzisiaj) + to, że temat nie jest nowy - 2 tygodnie temu ktoś już to zgłosił (do tego wypowiadały się w tym temacie kompetentne osoby) pozostawia niesmak. |
|
Powrót do góry |
|
|
swibno
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2016 17:00 Temat postu: |
|
|
Kiedyś korzystałem z tego programu i ostatnio chciałem ponownie zainstalować niestety program antywirusowy go blokuje i informuje ze zawiera szkodliwe oprogramowanie PUA/OpenCandy.Gen(Cloud). Trzeba niestety poszukać innej alternatywy. |
|
Powrót do góry |
|
|
peciaq Członek Zespołu NapiProjekt
Podziękował: 3 Łącznie otrzymał 11 podziękowań w 11 postach
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2016 21:45 Temat postu: |
|
|
OpenCandy to nie jest żadne szkodliwe oprogramowanie. Połowa antywirusów tego nawet nie zgłasza. W instalce jest OpenCandy, silnik reklamowy odpowiedzialny za proponowanie jakichś programów podczas instalacji. Nie są to żadne wirusy, po prostu w odpowiednim momencie odznaczasz "ptaszka" albo dajesz "NIE", "Decline" albo coś takiego i instaluje się tylko Napiprojekt, bez proponowanych dodatków. |
|
Powrót do góry |
|
|
redherring
Podziękował: 1 Łącznie otrzymał 23 podziękowań w 22 postach
|
Wysłany: Sro Mar 30, 2016 06:18 Temat postu: |
|
|
Jak możemy przeczytać na Wikipedii, to tylko zwykły adware, który zbiera podstawowe informacje o systemie w tym geolokalizację w celu zarekomendowania innych produktów. Z Wikipedii możemy również wyczytać, że skutkami ubocznymi jego używania mogą być: zmiana strony głównej w przeglądarce, tapety pulpitu, instalacja dodatkowych pasków narzędzi / pluginów do przeglądarki. Może również zbierać informacje o nawykach internetowych użytkownika. Poza tym nie jest groźny. Wszystko raczej zależy od tego, w jaki sposób twórca oprogramowania chce go wykorzystać. |
|
Powrót do góry |
|
|
|