Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna


 FAQFAQ  RegulaminRegulamin   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj  

Brak polskich znakow...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Błędy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rudy691



Dołączył: 22 Lip 2012
Posty: 3

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Nie Lip 22, 2012 07:40    Temat postu: Brak polskich znakow... Odpowiedz z cytatem

problem stary jak swiat - brak polskich znakow w subach.

w vlc dzialaja bez problemu, ale w subedit nie. krzaczki w menu kontekstowym tez. o dziwo moj odtwarzacz oplay (hardware) tez ma problemy z czcionka PL w subach z napi, a sciagniete z napisy24 czyta bez problemu.

system angielski win7. sciagniety jezyk pl, zmienione wszystko w ustawieniach regionalnych.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklamiarz
Członek zespołu








Ostrzeżenia:

PostWysłany: Nie Lip 22, 2012 07:40    Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis



Powrót do góry
rudy691



Dołączył: 22 Lip 2012
Posty: 3

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Lip 23, 2012 20:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

???
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
criskrakow
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 3287

Podziękował: 23
Łącznie otrzymał 130 podziękowań w 129 postach

Skąd: KRK Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Lip 23, 2012 20:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://forum.napiprojekt.pl/viewtopic.php?t=9498

Temat wałkowany od dawna, w takich wypadkach należy zmienić kodowanie znaków.;
_________________
JEŚLI CI POMOGŁEM - KLIKNIJ PRZYCISK PODZIĘKUJ.


Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
platynowysamorodek



Dołączył: 21 Sie 2012
Posty: 2

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Wto Sie 21, 2012 21:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oglądam filmy na telewizorze Samsung(nie ma większego znaczenia jaki bo wszystkie są na jedno kopyto), odkąd mam nowy napiprojekt nie mam polskich znaków tylko ślaczki.

Telewizory te odtwarzają napisy w txt (wyświetlanie czasowe) i w srt (czasowe i klatkowe). Tyle wiem, ale się mało znam.

Sprawdzałem wszystkie kodowania i działa tylko UTF-8.

Przy instalacji starej wersji klikałem po prostu dalej na chama. W najnowszej wersji, zapytany na czym oglądam, wybrałem że na telewizorze.

Cóż napisałem wszystko co wiem, czy ktoś wie czy/jak da się to naprawić?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
o1okti
Tłumacz NAPIerce-SQUAD



Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 182

Podziękował: 8
Łącznie otrzymał 21 podziękowań w 21 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Wto Sie 21, 2012 23:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. uruchom NapiProjekt
2. wejdź w "Opcje"
3. w zakładce "Napisy" wybierz jak na obrazku



4. potwierdź zmiany "Ok"

A propos
Cytat:
Telewizory te odtwarzają napisy w txt (wyświetlanie czasowe) i w srt (czasowe i klatkowe). Tyle wiem, ale się mało znam.

Format SRT jest formatem wyłącznie czasowym. Formaty z rozszerzeniem .txt mogą być zarówno czasowe, jak i klatkowe.
A z tego co wiem, to starsze TV Samsunga, obsługują jedynie SRT.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
platynowysamorodek



Dołączył: 21 Sie 2012
Posty: 2

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sro Sie 22, 2012 01:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedź. Bawiłem się właśnie tymi ustawieniami i wyszło, że jedynie kodowanie UFT-8 działa na telewizorze, pozostałe nie. Ale to nie zmienia faktu, że mam hieroglify zamiast polskich znaków.
W telewizorze też są kodowania typu "europa środkowa" czy "cyrlica" ale zmiana nic nie daje.

Nawet nie wiedziałem, że tyle problemów może być z napisami. Jak już pisałem, nie znam się na tym, ale nie pytałbym zanim sam bym nie sprawdził.


Co do formatu srt to nie wiedziałem, że jest tylko czasowy, dzięki. Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
o1okti
Tłumacz NAPIerce-SQUAD



Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 182

Podziękował: 8
Łącznie otrzymał 21 podziękowań w 21 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sro Sie 22, 2012 11:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pociągnij sobie, teraz po tych zmianach, jakieś napisy z bazy i sprawdź na TV.
Jeśli są nadal krzaczki, otwórz plik w notatniku i napisz mi co widzisz w tym miejscu:
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
yagis
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 16 Cze 2008
Posty: 499

Podziękował: 3
Łącznie otrzymał 42 podziękowań w 42 postach

Skąd: KRK Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sro Sie 22, 2012 12:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rudy691

Subedit nie obsługuje kodowania UTF tylko ANSI
W vlc nie ma tego problemu raczej.
W ustawieniach programu zmień sobie opcje tak żeby były pobierane napisy w kodowaniu ANSI i powinno być po problemie.

platynowysamorodek

piszesz

Cytat:

UFT-8 działa na telewizorze, pozostałe nie. Ale to nie zmienia faktu, że mam hieroglify zamiast polskich znaków.
[/code]

Raczej na Twoim miejscu zmieniłbym to na kodowanie ANSI. Wtedy baw się zmianą kodowania na telewizorze i ustaw tam na Europa Środkowa albo coś podobnego i będzie ok.
Stary Napi chyba w ANSI pobierał napisy. Jak nie miałeś z nimi problemu to teraz też nie będziesz miał.
Jak będziesz sprawdzał kodowanie pliku możesz użyć tego notatnika, który ci pokazał wcześniej o1okti nazywa się Notepad2. W tym programie możesz łatwo ręcznie zmienić kodowanie pliku klikając właśnie na pasek z istniejącą nazwą kodowania.
Link do programu
http://www.flos-freeware.ch/notepad2.html
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
korpirkor



Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 4

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Nie Paź 02, 2016 17:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Używam anglojęzyczny Windows 10 i także miałem problem ze ściągniętymi napisami:
Rozwiązałem ten problem skryptem w node, który odpala się z linii komend:

node fix.js

https://gist.github.com/CezaryDanielNowak/357e526b759e4614b859

Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
yodakontakt



Dołączył: 17 Lis 2016
Posty: 1

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Czw Lis 17, 2016 13:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam dokładnie ten sam problem na windows 8.1 Napisałem prostą aplikację desktopową do zamiany znaków na prawidłowe. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany proszę o informację.

Oczywiście wcześniej mogę wysłać kod żródłowy ekipie z napiprojekt do walidacji albo wrzucić jak kolega powyżej na github.

Tak się to prezentuje:


Także klikamy dwa przyciski i po sprawie Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
redherring



Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 233

Podziękował: 1
Łącznie otrzymał 22 podziękowań w 21 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Lis 18, 2016 17:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spróbuj zmienić ustawienia regionalne w systemie na język polski.

Jeśli problem występuje tylko w tych napisach to spróbuj zmienić kodowanie w Napi, aby pobierało w ANSI lub UTF8 i sprawdź wtedy.

Jeśli tylko te napisy są złe możesz też podać ID tych napisów i sprawdzimy czy może tak zostały wrzucone.
_________________
Be sure to check out the best hacking game ever: http://codelinkv2.net/.
Also visit us on the CLv2 forum: http://codelinkv2.net/forum/.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Błędy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


RSS

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group