Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna


 FAQFAQ  RegulaminRegulamin   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj  

znaki zapytania w napisach
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Napisy - pomoc techniczna (rozwiązane problemy)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
master_pl



Dołączył: 05 Sty 2012
Posty: 11

Podziękował: 2
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sob Sty 21, 2012 13:34    Temat postu: znaki zapytania w napisach Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich,

Mam problem z niektórymi napisami ściąganymi z napi... dziwny problem bo część napisów śmiga, a w części nie ma polskich znaków i zamiast nich są tylko znaki zapytania...
Odtwarzacz to VLC, do tej pory najmniejszego problemu, a teraz takie coś. Przeinstalowałem go, ale to tez nie pomogło.
Zmiana w ustawieniach kodowania (windows 1250, utf-8 itd.) tez nie pomaga w tych kilku napisach.
i tak działające napisy to na przykład te:The.Ides.of.March.2011.BluRay.720p.x264.YIFY, a nie działające to:Killer.Elite.2011.Bluray.720p.x264.YIFY.

Może to jakiś problem w zapisie pliku tekstowego albo co ? Nie bardzo wiem co i jak, więc pytam tutaj, a dział wybrałem akurat ten bo myślę że może to być problem techniczny napisów niektórych Wink

Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklamiarz
Członek zespołu








Ostrzeżenia:

PostWysłany: Sob Sty 21, 2012 13:34    Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis



Powrót do góry
criskrakow
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 3026

Podziękował: 13
Łącznie otrzymał 105 podziękowań w 104 postach

Skąd: KRK Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sob Sty 21, 2012 15:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

podaj id napisów, sprawdze czy coś z nimi nie tak
_________________
JEŚLI CI POMOGŁEM - KLIKNIJ PRZYCISK PODZIĘKUJ.




NAJLEPSZY SALON KOMPUTEROWY W KRAKOWIE - CRANN
Laptopy, Komputery, Notebooki, Drukarki - Serwis, Sprzedaż - Kraków
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
master_pl



Dołączył: 05 Sty 2012
Posty: 11

Podziękował: 2
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sob Sty 21, 2012 17:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

criskrakow napisał:
podaj id napisów, sprawdze czy coś z nimi nie tak

więc te niedziałające to:
Kod:
Nazwa pliku: Killer.Elite.2011.Bluray.720p.x264.YIFY.mp4
ID filmu: 0b1ce863eea52dd9f2a217b8f0d38291

albo
Kod:
Nazwa pliku: A.Very.Harold.Kumar.Christmas.2011.BrRip.x264.YIFY.mp4
ID filmu: a89d142f6a2fdc0930de6c998dfd9e6e

ale to tylko dwa przykłady bo jest ich kilka Wink
a działający to na przykład
Kod:
Nazwa pliku: The.Ides.of.March.2011.BluRay.720p.x264.YIFY.mp4
ID filmu: 1ee8c5e4dccfbe261a7feb739174535a

albo
Kod:
Nazwa pliku: Tinker.Tailor.Soldier.Spy.2011.720p.BluRay.x264.YIFY.mp4
ID filmu: 19eaaacb090cb441c1511862b81bbc09



nie mam pojęcia co jest grane, windows jest oryginalnie polski, 7 home, klawiatura i język też polski, coś się spaprało jakieś 3/4 dni temu...

Dzięki za zainteresowanie cris Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
criskrakow
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 3026

Podziękował: 13
Łącznie otrzymał 105 podziękowań w 104 postach

Skąd: KRK Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sob Sty 21, 2012 21:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Coś faktycznie się spaprało bo oglądałem to i jak dla mnie są wszystkie ok !
Spróbuj zmienić odtwarzacz, ewentualnie format napisów albo kodek bo widzę że wszystkie te filmy to mp4.
_________________
JEŚLI CI POMOGŁEM - KLIKNIJ PRZYCISK PODZIĘKUJ.




NAJLEPSZY SALON KOMPUTEROWY W KRAKOWIE - CRANN
Laptopy, Komputery, Notebooki, Drukarki - Serwis, Sprzedaż - Kraków
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
master_pl



Dołączył: 05 Sty 2012
Posty: 11

Podziękował: 2
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sob Sty 21, 2012 23:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

criskrakow napisał:
Spróbuj zmienić odtwarzacz, ewentualnie format napisów albo kodek bo widzę że wszystkie te filmy to mp4.

odtwarzacz do tej pory odtwarzał bez problemu nawet te napisy, które teraz maja znaki zapytania... poza tym VLC jest chyba najlepszy z jakich korzystałem Wink Co do kodeków, wydaje mi się że VLC automatycznie dopasowuje, ale mam też FFDshowa zainstalowanego, co do formatu, mógłbyś mi podpowiedzieć jakiego typu mają kodowanie znaków, wszystkie to samo czy na przykład te działające ANSI a inne UTF-8 ?

Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
admin
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 1844

Podziękował: 5
Łącznie otrzymał 49 podziękowań w 48 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Nie Sty 22, 2012 09:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co piszesz to rozumiem, że zmieniałeś ustawienia kodowania napisów w odtwarzaczu, a nie w NapiProjekt? Jeśli tak to proponuje pobrać wersję znajdującą się pod adresem http://pobierz.napiprojekt.pl - zawiera ona nową wersję instalatora, podczas której można wskazać z jakiego odtwarzacza się korzysta, celem automatycznego zdefiniowania optymalnych ustawień pobieranych napisów.

EDIT:
jak nie pomoże to zobacz jeszcze tu:
http://www.napiprojekt.pl/?dz=5&pytanie=19
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
master_pl



Dołączył: 05 Sty 2012
Posty: 11

Podziękował: 2
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Nie Sty 22, 2012 13:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

admin napisał:
jak nie pomoże to zobacz jeszcze tu:
http://www.napiprojekt.pl/?dz=5&pytanie=19

nie, nie, już pisałem że mam polski system Wink

zanim pobiorę nową wersję, to powiem Wam że zauważyłem dziwną rzecz - w pliku txt zmieniłem kodowanie na unicode i o dziwo odtwarzacz przełknął polskie znaki, ale z kolei http : // konwerternapisow .pl nie chce mi ich przerobić na srt i nie mogę ich wrzucić na napi...
czym mogę je w miarę prosto przerobić do srt ?

Pozdrawiam

EDIT:
Już miałem zainstalowaną tą najnowszą wersję, więc to nie to Smile

EDIT 2:
Ok, zmieniłem w opcjach napiego, aby pobierał napisy w kodowaniu Unicode i póki co widzę że podziałało na napisach do killers elite, ale dalej możecie mi odpowiedzieć na pytanie dotyczące przerobienia napisów Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
admin
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 1844

Podziękował: 5
Łącznie otrzymał 49 podziękowań w 48 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Sty 23, 2012 12:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

master_pl napisał:

nie, nie, już pisałem że mam polski system Wink


Nic nie szkodzi, jeśli polski system ma złe ustawienia, to potem mogą wynikać z tego problemy.

master_pl napisał:

czym mogę je w miarę prosto przerobić do srt?


Jest taki programik jak "Time Adjuster", z tego co pamiętam to odczytuje on SRT, ale nie wiem czy również ma opcje zapisu do tego formatu.

master_pl napisał:

EDIT:
Już miałem zainstalowaną tą najnowszą wersję, więc to nie to Smile

EDIT 2:
Ok, zmieniłem w opcjach napiego, aby pobierał napisy w kodowaniu Unicode i póki co widzę że podziałało na napisach do killers elite,


wersja programu jest ta sama, ale tak jak pisałem zmienił się instalator i to właśnie on po podaniu playera automatycznie ustawia kodowanie napisów pobieranych przez program.
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
criskrakow
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 3026

Podziękował: 13
Łącznie otrzymał 105 podziękowań w 104 postach

Skąd: KRK Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Sty 23, 2012 16:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do przerabiania formatów polecam gorąco SubRip, prosty, po polsku, obsługuje ze 20 formatów
_________________
JEŚLI CI POMOGŁEM - KLIKNIJ PRZYCISK PODZIĘKUJ.




NAJLEPSZY SALON KOMPUTEROWY W KRAKOWIE - CRANN
Laptopy, Komputery, Notebooki, Drukarki - Serwis, Sprzedaż - Kraków
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
master_pl



Dołączył: 05 Sty 2012
Posty: 11

Podziękował: 2
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Wto Sty 31, 2012 12:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

admin napisał:
master_pl napisał:

nie, nie, już pisałem że mam polski system Wink


Nic nie szkodzi, jeśli polski system ma złe ustawienia, to potem mogą wynikać z tego problemy.

tutaj, mimo moich obiekcji też zaglądałem, ale miałem wszystko ustawione na PL

criskrakow napisał:
Co do przerabiania formatów polecam gorąco SubRip, prosty, po polsku, obsługuje ze 20 formatów

dzięki, pobrałem subtitle workshop'a i póki co daje radę Smile

problem ROZWIĄZANY:
vlc ustawiłem na napisy w kodowaniu "domyślny-Windows 1250".
Napisy pobierane przerabiam na srt w kodowaniu ANSI (bo w innym program i konwerter internetowy nie rozpoznają pliku). Następnie kodowanie napisów zamieniam na Unicode i voila mam polskie znaki Wink
[inna sprawa że czasami nic nie zmieniam i też je mam, ale to rzadko]

teraz takie pytanko czy podziękować mogę kilku osobom czy tylko jednej w danym temacie ?Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
criskrakow
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 3026

Podziękował: 13
Łącznie otrzymał 105 podziękowań w 104 postach

Skąd: KRK Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Wto Sty 31, 2012 16:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Możesz dziękować w 1 temacie tylu osobom ile sobie życzysz, lecz 1 osobie tylko 1 raz.

PS.A swoją drogą, kombinacje alpejskie z tym dekodowaniem napisów. nie wiem czy by mi się chciało, a radząc ci zmianę odtwarzacza miałem na mysli żeby sprawdzić czy na innych też jest taki efekt, czy to problem z programem czy systemem?
_________________
JEŚLI CI POMOGŁEM - KLIKNIJ PRZYCISK PODZIĘKUJ.




NAJLEPSZY SALON KOMPUTEROWY W KRAKOWIE - CRANN
Laptopy, Komputery, Notebooki, Drukarki - Serwis, Sprzedaż - Kraków
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
master_pl



Dołączył: 05 Sty 2012
Posty: 11

Podziękował: 2
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Wto Sty 31, 2012 17:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok, podziękowania powędrowały do prawowitych właścicieli Wink

kombinacje - fakt, ale lubię czytać z polskimi znakami Smile
kiedyś, przy okazji, przetestuje inny odtwarzacz, a póki co pozostaje kombinacja alpejska (czas odpowiedni na takową Razz)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
bilo
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 3235

Podziękował: 10
Łącznie otrzymał 24 podziękowań w 22 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sro Lut 01, 2012 08:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

master_pl napisał:
ok, podziękowania powędrowały do prawowitych właścicieli Wink

kombinacje - fakt, ale lubię czytać z polskimi znakami Smile
kiedyś, przy okazji, przetestuje inny odtwarzacz, a póki co pozostaje kombinacja alpejska (czas odpowiedni na takową Razz)

Trochę za późno zerknąłem w temat.
Miałem podobny problem, z tym że w moim wypadku wystarczyło zmienić kodowanie napisów, nie używając żadnego programu - łatwiej.
Kodowanie zmieniamy w notatniku - to dla niewiedzących informacja.
_________________
Bilo-moderator forum i napisów, członek zespołu NP




Crux Sacra Sit Mihi Lux
_____________________________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Yahoo Messenger MSN Messenger
master_pl



Dołączył: 05 Sty 2012
Posty: 11

Podziękował: 2
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sro Lut 01, 2012 12:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bilo napisał:
Trochę za późno zerknąłem w temat.
Miałem podobny problem, z tym że w moim wypadku wystarczyło zmienić kodowanie napisów, nie używając żadnego programu - łatwiej.
Kodowanie zmieniamy w notatniku - to dla niewiedzących informacja.

więc witaj w klubie, ja też zmieniam w notatniku kodowanie, a w programie rozszerzenie Smile bo jeżeli zrobię zmianę kodowania przez wrzuceniem do programu/konwertera on line to wtedy nie rozpoznaje mi pliku Wink Tak czy siak, działa Razz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
bilo
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 3235

Podziękował: 10
Łącznie otrzymał 24 podziękowań w 22 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 09:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aha, łapię o co kaman.
U mnie to była kwestia błędnego ustawienia kodu w pobieranych napisach.
Trzeba na to zwracać uwagę podczas instalacji programu Napi.
Pozdrawiam.
_________________
Bilo-moderator forum i napisów, członek zespołu NP




Crux Sacra Sit Mihi Lux
_____________________________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Yahoo Messenger MSN Messenger
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Napisy - pomoc techniczna (rozwiązane problemy) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


RSS

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group