Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna

FAQFAQ  RegulaminRegulamin   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj  

Pierwsze dodanie napisów... i problem.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Pytania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mr.dzej

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Nie Mar 15, 2009 04:08    Temat postu: Pierwsze dodanie napisów... i problem. Odpowiedz z cytatem

Witam,

Jako, że nikt nie dodał przez kilka dni napisów do Kyle XY [sezon 3, epizod 9] - w ramach złych emocji postanowiłem, że sam przetłumaczę.

Ściągnąłem więc plik z napisami w wersji angielskiej i przetłumaczyłem.

Format to plik tekstowy w notatniku [.*txt]

Całość jednak ma inną składnię niż widywałem zazwyczaj. Swoją drogą coraz więcej takich napisów się pojawia. Nie działają one w AllPlayerze, natomiast w Best Playerze już tak.

Tak wyglądają:
Cytat:
1
00:00:01,100 --> 00:00:03,150
Poprzednio w KYLE XY

2
00:00:03,260 --> 00:00:04,940
Jest jakaś romantyczna osoba,
o której nie wiem ?

3
00:00:05,050 --> 00:00:07,310
- Tylko Kyle.
- Kyle?

Pomimo tego, że posiadam i odcinek i napisy w jednym folderze. Wszystko posiada takie same nazwy to niestety nie potrafią się dodać. Program ich nie wykrywa.

Pytanie dlaczego i jak temu zaradzić. Czy godzina mojego życia poszła na marne?

---

OK, doczytalem, ze to zly format, ze akceptujecie tylko inny. Dziwne tylko, ze ostatnio sciagam coraz czesciej wlasnie takie napisy i z napi, wiec cos mi tu nie gra. Swoja droga skoro coraz wiecej pojawia sie takich napisow, to dlaczego Napi nie jest na biezaco?

I dwa - jak to przekonwertowac?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklamiarz
Członek zespołu

Ostrzeżenia:

PostWysłany: Nie Mar 15, 2009 04:08    Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis

Powrót do góry
robaldevil

PostWysłany: Nie Mar 15, 2009 12:20    Temat postu: Re Odpowiedz z cytatem

Witam

Mam dokładnie ten sam problem, posiadam kilkanaście napisów do różnych filmów i seriali, których nie ma w Napi ale nie mogę ich dodać bo program ich nie wykrywa? W jaki sposób mam je dodać?

Pozdrawiam
Powrót do góry
mr.dzej

PostWysłany: Nie Mar 15, 2009 14:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok znalazlem odpowiedz w temacie FAQ, ktory zamiast byc umieszczony w dziale pytania, to jest w dziale o poszukiwaniu napisow - sprytne!

robaldevil jezeli te napisy masz w txt to zamien rozszerzenie na srt, potem sciagnij ten program http://www.free-codecs.com/Subtitle_Tool_download.htm otwosz nim napisy, i zapisz w 1 mozliwym formacie.

dzieki za pomoc wszystki, ups. przeciez nikt nie pomogl.
Powrót do góry
bilo
Członek Zespołu NapiProjekt

Podziękował: 10
Łącznie otrzymał 26 podziękowań w 24 postach

PostWysłany: Nie Mar 15, 2009 18:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powitanko!!! Bardzo Cię podziwiam mr.dzej , za wytrwałość i sumienność w tym co założyłeś.Tz. Jak coś zaczynasz to musisz to skończyć - takich ludzi powinno być więcej.No i świetnie że sam poradziłeś sobie z tym problemem o którym napisałeś.I poświęciłeś do tego celu swój cenny czas.Jedynie myślę że nie powinieneś za bardzo mieć za złe zespołowi Napi tego że od razu nie odpisali i nie udzielili Ci pomocy.Z tego co mi wiadomo w tej chwili czynny moderator na forum tak na całą parę jak to się określa, został o ile się nie mylę jeden.I z tego co mi wiadomo , zajmuje się wieloma rzeczami na raz , więc poświęca swój równie cenny czas jak tylko może.(To tak trochę w jego obronie).Dlatego prawdopodobnie nikt nie pomógł Ci w Twoim problemie od razu.Swoją drogą to bardzo ładnie z Twojej strony że oprócz tego że sam znalazłeś odpowiedź , to dodatkowo pomogłeś jeszcze ludziom.Pozdrawiam .

Ostatnio zmieniony przez bilo dnia Wto Maj 05, 2009 00:02, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Yahoo Messenger MSN Messenger
wiesia57
VIP

PostWysłany: Nie Mar 15, 2009 21:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Dołaczam się również w tym temacie i tak jak bilo wspomniał super, że sobie sam poradziłeś i udzieliłeś informacji koledze bo i o to chodzi, że mamy sobie wspólnie pomagac ale stanę tu też w obronie Zespołu Napi jak i moderatora ponieważ jest weekend to poza forum każdy ma swoje prywatne życie jak każdy z nas i należy to zrozumiec, że odpowiedz nie jest udzielona natychmiast
Pozdrawiam
Powrót do góry
smnowoczesna

PostWysłany: Wto Mar 17, 2009 01:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W koncu i ja sie tu dostałem.
FAQ z najczęstszymi odpowiedziami na problemy znajduje się na stronie głównej. czemu tam nie zaglądnąłeś Question
http://www.napiprojekt.pl/index.php3?www=faq.php3
Kwestie poruszana w tym temacie znajdziesz w punkcie 6 i juz bys wszystko wiedział że Napi nie przyjmuje napisów w formacie srt.
Co do sposobu konwersji z srt na txt to jest to zamieszczone w prawidłowym dziale. Dział ten odwiedza najwięcej osób a konwersja dotyczy napisów tak więc FAQ z ta odpowiedzią ma tam być.
W dziale pytań nikt by do niego nawet nie zajrzał.
Wierz mi, że troszku mądrzejsze głowy niż Ci się wydaje zajmuja sie tym co i gdzie powinno sie znaleźc żeby było dobrze.
Ciesz się że ashitaka w ogóle zamieścił FAQ dot. przeróbki formatu bo wcale nie miał takiego obowiązku i musiał bys teraz pomocy szukac na google albo poczekać na któregos z modów którzy tak bezczelnie nie chca sie w weekend forum zająć.
Co do twojej niecierpliwosci to tak jak napisała Wiesia. Każdy ma swoje prywatne życie oprócz serwisu Napi i nie licz na to że zadasz pytanie a za 2 minuty ktos ci udzieli odpowiedzi.
Tymbardziej widac że nawet nie czytałes regulaminu wchodzac na forum.
W regulaminie wyraźnie jest zaznaczone, że Pomoc oparta jest na wzajemnym szacunku. Nie czujemy się zobligowani do wspierania kogokolwiek, kto nie respektuje naszych zasad tu panujących.
Tak więc jeśli rozwiązałes problem sam to powinieneś byc tylko z siebie dumny i pomóc innym, a nie szyderczo kpić:
Cytat:
dzieki za pomoc wszystkim, ups. przeciez nikt nie pomogl.

Tak jak pisałem: Pomoc oparta jest na wzajemnym szacunku...
Może i z ciebie kiedys zadrwią...
Więc może warto czasem sie zastanowić i ugryźć sie w język przed napisaniem czegoś.

Ostatnio zmieniony przez smnowoczesna dnia Czw Kwi 16, 2009 06:39, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
remek95

PostWysłany: Wto Kwi 14, 2009 13:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak jak już wszyscy pisali chodzi tu o format napisów *.srt
Starczy więc ściągnąć np. program "SubRip" i ustawić sobie własnie inny
format Cool

A ja że się tak spytam jeszcze to po co napisy są zapisywane właśnie do formatu *.srt , a nie bezpośrednio do np. *.txt ??
Powrót do góry
smnowoczesna

PostWysłany: Czw Kwi 16, 2009 06:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
A ja że się tak spytam jeszcze to po co napisy są zapisywane właśnie do formatu *.srt , a nie bezpośrednio do np. *.txt ??

Format srt jest formatem czasowym, ale takim, w którym czas wyświetlania napisów jest podany z dokładnością do 1/1000 sekundy.
Plik txt o formacie czasowym tmp takiej dokładności nie posiada - dokładność takiego formatu to "aż" 1 sekunda.
Z kolei znowu txt o formacie zapisu mdvd jest w miarę dokładny (dokładnośc to 1/100 sekundy), ale mdvd to format klatkowy.
Zatem najprawdopodobniej po to tworzone są napisy w formacie srt by uzyskać bardzo dokładne napisy ale w formacie czasowym.

Ostatnio zmieniony przez smnowoczesna dnia Pon Maj 04, 2009 11:33, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
bilo

PostWysłany: Nie Maj 03, 2009 15:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bracie! Ty to zawsze udzielasz dokładnych odpowiedzi Shocked
No ale w końcu ktoś to musi robić.Podziwiam naprawdę podziwiam Cię.Pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Yahoo Messenger MSN Messenger
smnowoczesna

PostWysłany: Pon Maj 04, 2009 11:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak już tak odświeżyłeś temat to nadmieniam że zedytowałem mój poprzedni post dla jeszcze dokładniejszych wyjaśnień.
Pozdrawiam również.

Powrót do góry
renhoelder

PostWysłany: Sro Maj 27, 2009 15:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzień dobry szyskim, ja tu nowa, a ostatnio zaczęłam sie bawic w robienie napisów, po trosze z koniecznosci (net mi odcieli) po drugie stwierdzilam, ze czemu nie, to fajna zabawa, a i tak o ile ogladam cos z napisami to angielskimi... pozdrawiam na wejsciu i startuje z glupim pytaniem; jak tu sie wrzuca napisy, kiedy sie jakies zrobi?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GGNumer GG
bilo

PostWysłany: Sro Maj 27, 2009 16:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam renhoelder!
To proste a Twój problem już był kilkakrotnie wałkowany, no ale nic nie szkodzi.
W pasku klikasz w napisy>> dodaj nowe>> i wybierasz folder w którym owe napisy się znajdują.
Lub możesz to zrobić w sposób taki jak na tym filmiku instruktażowym .
http://forum.napiprojekt.pl/viewtopic.php?t=3601&highlight=
Życzę owocnej pracy.

Crux Sacra Sit Mihi Lux

PostWysłany: Czw Maj 28, 2009 15:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziekas maczos i sory za zawracanie walkowanie Wink
swoja droga, az sie zdziwilam, bo do wielu dosyc popularnych wersji filmow czesto nie da sie znalezc adekwatnych napisow. czas to nadrobic Surprised pozdr
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GGNumer GG
bilo

PostWysłany: Czw Maj 28, 2009 17:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No problemos !!
Zawsze służymy pomocą jeśli możemy pomóc.
Powodzenia w tłumaczeniach , czekamy na efekty z niecierpliwością.
Pozdrowianos

Crux Sacra Sit Mihi Lux
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Pytania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: