Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna


 FAQFAQ  RegulaminRegulamin   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj  

Windows 10 -brak polskich znaków

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Błędy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hapilyeverafter



Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 2

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Sie 07, 2015 22:39    Temat postu: Windows 10 -brak polskich znaków Odpowiedz z cytatem

Na sam początek dzień dobry!

Opis problemu:
Po zmianie systemu win 8.1 -> win 10 przy pobieraniu napisów za pomocą napi niestety zniknęły polskie znaki.

Po przejrzeniu analogicznych tematów na forum przeszedłem wszystkie możliwe kroki, niestety wszystkie rozwiązania które były skuteczne w innych przypadkach w moim nie przyniosły oczekiwanego rezultatu.

Tak wyglądają ustawienia systemowe:





Próbowałem wszystkich ustawień kodowania w napi
Próbowałem na różnych wersjach napi od najnowszej do 1.0.6.1.
Próbowałem na piechotę przez notepad++ jednak zmiana zestawu znaków i kodowania nie daje żadnego rezultatu



Jedynym ratunkiem jest pobranie napisów, otwarcie w MS Word, zmiana kodowania na środkowoeuropejski (windows),przekopiowania napisów do notatnika i zapisanie przy ustawieniu kodowania UNI

Rozwiązanie takie na dłuższą metę jest mocno upierdliwe ;/

Z góry dziękuję za pomoc w temacie i podpowiedź jak mogę doprowadzić moje NP do pełnej funkcjonalności.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklamiarz
Członek zespołu








Ostrzeżenia:

PostWysłany: Pią Sie 07, 2015 22:39    Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis



Powrót do góry
redherring



Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 203

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 21 podziękowań w 20 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sob Sie 08, 2015 10:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Może być też problem w samych napisach. Spróbuj pobrać kilka napisów do różnych filmów i sprawdź jak są wyświetlane. Jeśli jest podobnie we wszystkich to spróbuj odinstalować program, usunąć pozostałości i zainstalować program ponownie. Być może aktualizacja z Win 8.1 do Win 10 coś zrobiła...
_________________
Be sure to check out the best hacking game ever: http://codelinkv2.net/.
Also visit us on the CLv2 forum: http://codelinkv2.net/forum/.


Ostatnio zmieniony przez redherring dnia Nie Lis 15, 2015 10:13, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
hapilyeverafter



Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 2

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sob Sie 08, 2015 11:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

NP odinstalowane - zainstalowane ponownie.



Pobrałem ponownie napisy które NP przed instalacją WIN10 pobierał prawidłowoi problem nadal występuje


Co ciekawe polskie znaki wykrzaczają się też w samym instalatorze



EDIT
Problem rozwiązany w następujący sposób: zmiana języka dla programów nie obsługujących kodu unicode (już po zainstalowaniu NP) z polskiego na dowolny inny->restart, ponowna zmiana na język polski->restart i działa
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
basza85



Dołączył: 17 Mar 2012
Posty: 1

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Sty 04, 2016 15:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.

Miałem identyczny problem, zmiana języka programów (jak opisał to hapilyeverafter) nie pomogła. Poradziłem sobie z następująco:
win+R, wpisujemy regedit, przechodzimy:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage
i zmieniamy wartości 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255 oraz 850 na 1250.nls
Wartość 850 odczytałem z komendy chcp.

Po wszystkim restart.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
redherring



Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 203

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 21 podziękowań w 20 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Sty 04, 2016 15:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

basza85 napisał:
Witam.

Miałem identyczny problem, zmiana języka programów (jak opisał to hapilyeverafter) nie pomogła. Poradziłem sobie z następująco:
win+R, wpisujemy regedit, przechodzimy:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage
i zmieniamy wartości 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255 oraz 850 na 1250.nls
Wartość 850 odczytałem z komendy chcp.

Po wszystkim restart.


W niektórych przypadkach może to też być 28592.
_________________
Be sure to check out the best hacking game ever: http://codelinkv2.net/.
Also visit us on the CLv2 forum: http://codelinkv2.net/forum/.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
yagis
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 16 Cze 2008
Posty: 499

Podziękował: 3
Łącznie otrzymał 42 podziękowań w 42 postach

Skąd: KRK Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Sro Sty 06, 2016 13:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gdy na zakładce Administracyjne macie wybrany język polski dla programów nie obsługujących Unicode to wystarczy zmienić na angielski. Potem restart. Znowu zmiana na j polski i znowu restart. To powinno pomóc rozwiązać wszystkie problemy.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Błędy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


RSS

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group