Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna


 FAQFAQ  RegulaminRegulamin   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj  

Nie ma polskich znakow (prawdopodobnie walkowane setny raz).

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Błędy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dupaszatana



Dołączył: 09 Kwi 2015
Posty: 2

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Czw Kwi 09, 2015 10:39    Temat postu: Nie ma polskich znakow (prawdopodobnie walkowane setny raz). Odpowiedz z cytatem

Witam.
Troche irytuje mnie, ze musze tutaj pisac w tak blachej sprawie bo nie jestem informatycznym analfabeta, jednak rozwiazania problemu znalesc mi sie nie udalo.

Uzywam komputeraz kupionego w GB z Win 8.1 i sciagnieta polska lokalizacja, przebywam w GB, i czasami chcialbym sciagnac polskie napisy. Nie jest mi to jednak dane...

Sprawdzilem chyba wszystkie mozliwe kombinacje konfiguracji typu format + kodowanie. Niektore delikatnie sie roznia (np. format SRT o rozszezeniu .txt z kodowaniem ASCII zamiast polskich znakow wstawia krzyzyki), jednak generalnie wygladaja tak:

Cytat:
[561][602]/A CZY DOSTA?EO OD ?YCIA OSTATECZNIE TO,|/CZEGO CHCIA?EO?
[602][627]/DOSTA?EM.
[669][698]/A CZEGO CHCIA?EO?
[738][779]/WIEDZIEA, ?E JESTEM KOCHANY,|/CZUA, ?E KTOO NA TEJ ZIEMI MNIE KOCHA.


NIe jest to problem z wyswietlaniem przez player. Wszystkie napisy sa tak zapisywane przez program.

Poprosze jakies rady. Mimo, ze angielskie napisy sa dla mnie w wiekszosci przypadkow wystarczajace to mnie krew zalewa. Bo sprawdzilem wszystko i sie nie udalo Smile.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklamiarz
Członek zespołu








Ostrzeżenia:

PostWysłany: Czw Kwi 09, 2015 10:39    Temat postu: Klikając w reklamę wspierasz serwis



Powrót do góry
redherring



Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 219

Podziękował: 1
Łącznie otrzymał 21 podziękowań w 20 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Czw Kwi 09, 2015 11:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprawdź wszystkie opcje lokalizacji w panelu sterowania:

Zakładka Formaty: Format - Polski.
Zakładka Lokalizacja: Polska.
Zakładka Klawiatury i języki: Język wyświetlania - Polski (W opcji Zmień Klawiatury możesz też ustawić domyślną - Polski Programisty).
Zakładka Administracyjne: Zmień ustawienia regionalne systemu - Polska.
Uruchom ponownie kompa na wszelki wypadek jakby nadal nie działało.

Spróbuj zmienić ewentualnie kodowanie w programie NapiProjekt, aby domyślnie pobierało w określonym formacie. Wypróbuj najpierw ANSI i UTF-8.
_________________
Be sure to check out the best hacking game ever: http://codelinkv2.net/.
Also visit us on the CLv2 forum: http://codelinkv2.net/forum/.


Ostatnio zmieniony przez redherring dnia Nie Lis 15, 2015 10:32, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
yagis
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 16 Cze 2008
Posty: 499

Podziękował: 3
Łącznie otrzymał 42 podziękowań w 42 postach

Skąd: KRK Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Czw Kwi 09, 2015 11:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To już było wałkowane na forum mnóstwo razy.

Tak jak napisał redherring
Sprawdź czy w Opcjach językowych w panelu sterowania masz na zakładce Administracyjne ustawiony język dla programów nieobsługujących Unicode na język polski.
Jeśli już masz tam język polski to ustaw na angielski zrestartuj, daj polski z powrotem i znowu zrestartuj.

Musi wszystko działać.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
dupaszatana



Dołączył: 09 Kwi 2015
Posty: 2

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Czw Kwi 09, 2015 18:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Teraz jak wiem o co chodzi to i google potrfi znales na tym forum odpowiedz. Jednak po wpisanu roznych wersji frazy "brak polskich napisow napiprojekt" mu sie to nie udaje.

A wiec nalezy przestawic jezyk dla programow nie obslugujacych unicode na polski.

Cala reszta nie ma znaczenia, a mianowicie...
Jezyk systemu mam angieslki (chociaz sciagnalem wczesniej polaska lokalizacje bo myslalem, ze pomoze), Klawiature rowniez mam angielska (z mozliwoscia przelaczenia skrotem win+spacja na PL).

Dodaje szczegoly dla potomnych, moze kiedys komus uda sie odnalesc ta odpowiedz w potrzebie.

Dzieki.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
masagrator



Dołączył: 09 Kwi 2015
Posty: 1

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Czw Kwi 09, 2015 20:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też napiszę w tym temacie, bo dla mnie coś tu jest nie halo.
Używam komputera z ustawionym japońskim językiem dla aplikacji nie obsługujących unicode. Używam japońskich programów, więc nie będę tego zmieniał tylko dla ściągania napisów (dwa programy działają w tle, a wykrzaczają, jeśli zmienię kodowanie na polski, więc nie wchodziło w grę zmiana na inny język).
Nigdy nie miałem problemów na innych serwisach. Albo było UTF-8 i wszystko git, albo kodowanie, które notepad++ nie mógł wykryć, a wtedy przestawiałem kodowanie na windows-1250, a potem konwersja na UTF-8.
Dzisiaj akurat musiał paść opensubtitles, a wasza strona jedynie posiadała napisy do interesującego mnie materiału. Niestety wymuszacie konwersję napisów prawdopodobnie na moim kompie, dlatego zawsze był jakiś problem. Najbliżej ideału byłem, gdy dawałem konwersję na UTF-8, wtedy część znaków polskich zostawała, jednak większość została zmieniana wraz ze znakiem przed nim w literę "E".
Akurat potrzebowałem napisów na dzisiaj, więc lekko się wkurw****, zmieniając te litery. Po co ta wymuszona konwersja? Nie może być opcji "zostaw kodowanie w oryginalnej formie"? To takie trudne?
Program mnie wkurzył, co rzadko mi się zdarza.

Edit: i strona akurat teraz musiała znowu powstać. Evil or Very Mad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
yagis
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 16 Cze 2008
Posty: 499

Podziękował: 3
Łącznie otrzymał 42 podziękowań w 42 postach

Skąd: KRK Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Kwi 10, 2015 07:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Skąd pewność, że po ściągnięciu ich z serwera bez ingerencji w kodowanie napisy będą działać u ciebie poprawnie.

Wydaje mi się, że tu chodzi bardziej o odtwarzacze jakich używasz, które również nie zaliczają się do programów ze wsparciem Unicode.
Spróbuj użyć VLC i pozmieniać rodzaj czcionki (lub jej kodowania) użytej do wyświetlania napisów na ekranie.
Chociaż nie wiem czy to pomoże skoro napisy są skrzaczone od samego początku.

Nie znalazłem niestety informacji czy można ustawić w jakiś sposób dwie różne strony kodowe - raczej wątpię.

Spróbuj również poszukać rozwiązania problemu na forach dotyczących samego Windowsa.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
natash



Dołączył: 03 Mar 2012
Posty: 3

Podziękował: 0
Łącznie otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Czw Lis 12, 2015 22:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja mam nadal problem, nowy system, angielski, wszystko poustawiane na Polski w Windzie, a napisy pobierają się z krzakami, obojętnie co ustawię, również takie są widoczne w notpad++, przekonwertowywanie im tak nic nie daje, zawsze są jakieś krzaki. Gdzie szukać problemu?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
yagis
Członek Zespołu NapiProjekt



Dołączył: 16 Cze 2008
Posty: 499

Podziękował: 3
Łącznie otrzymał 42 podziękowań w 42 postach

Skąd: KRK Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pią Lis 13, 2015 09:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozwiązanie masz napisane dwa posty wyżej w moim poprzednim poście.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.napiprojekt.pl Strona Główna -> Błędy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


RSS

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group